Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10
ser żółty 40 dkg
śmietana 18 proc 1
łopatka bez kości 0.5 kg
cebula 2
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana zapiekanka z mięsem

Kroki postępowania

1
Pomysł na wykorzystanie upieczonego mięsa po świętach: Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach na półtwardo. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry
Krok 1 - Ziemniaczana zapiekanka z mięsem foto
2
Cebulę pokroić w dużą kostkę. Zeszklić na oliwie, doprawić solą i pieprzem
Krok 2 - Ziemniaczana zapiekanka z mięsem foto
3
Upieczoną łopatkę pokroić na niewielkie kawałki. Dodać do cebuli. Podsmażyć dwie minuty. Przyprawić papryką słodką
Krok 3 - Ziemniaczana zapiekanka z mięsem foto
4
Przygotować sos śmietanowy: śmietanę wymieszać z serem startym na dużych oczkach (część zostawić do posypania na wierzch), ziołami prowansalskimi, doprawić solą i pieprzem
Krok 4 - Ziemniaczana zapiekanka z mięsem foto
5
Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko masłem. W kolejności: ziemniaki, mięso z cebulą i sos. Powtórzyć warstwę i posypać wierzch startym na dużych oczkach serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 min.
Krok 5 - Ziemniaczana zapiekanka z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 11.04.2015 23:13
Dobra zapiekanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak