Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem
Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem:
Ziemniaki pokroić w półplasterki i wrzucić na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Smażyć doprawiając solą i przyprawą do
ziemniaków. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania i wyrównać.
Mięso lekko obsmażyć na patelni dodając rozgnieciony czosnek i przyprawy – sól, pieprz czarny, przyprawę do mielonego. Wyłożyć na
podsmażone ziemniaki.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać poszatkowaną kapustę i chwilę obsmażyć, aż straci na objętości. Wlać kremówkę i dusić z majerankiem, aż zmięknie. Przyprawić do smaku i przełożyć do formy.
Na wierzch zetrzeć ser żółty, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 50 min, a pod koniec można ściągnąć pokrywę, żeby ser się przypiekł. Smacznego :)