Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem

Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Smaczna i sycąca zapiekanka z ziemniaków, mięsa i kapusty. W sam raz na obiad, kiedy dnie są coraz chłodniejsze, a mamy do wykarmienia dużą i głodną rodzinę :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zapiekankę:

  • ziemniaki

    1 kilogram
  • mięso mielone wieprzowe

    1 kilogram
  • kapusta włoska

    0.5 kilograma
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie całe

    3 sztuki
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • śmietana kremowa 30%

    0.5 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • ziarna pieprzu czarnego Prymat

    0.5 łyżeczki
  • przyprawa do mięs Prymat

    0.5 łyżeczki
  • przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    0.5 łyżeczki
  • żółty ser

    150 gramów
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem:

Krok 1 - Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem

Ziemniaki pokroić w półplasterki i wrzucić na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Smażyć doprawiając solą i przyprawą do
ziemniaków. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania i wyrównać.

Mięso lekko obsmażyć na patelni dodając rozgnieciony czosnek i przyprawy – sól, pieprz czarny, przyprawę do mielonego. Wyłożyć na
podsmażone ziemniaki.

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać poszatkowaną kapustę i chwilę obsmażyć, aż straci na objętości. Wlać kremówkę i dusić z majerankiem, aż zmięknie. Przyprawić do smaku i przełożyć do formy.

Na wierzch zetrzeć ser żółty, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 50 min, a pod koniec można ściągnąć pokrywę, żeby ser się przypiekł. Smacznego :)

 

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

13.12.2018 23:57
Smakowita i kusząca zapiekanka, fajnie dobrane składniki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat