Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana rolada w waflu

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
masło 1/3 kostki
wafel tortowy 1 sztuka do tej ilości
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/3 łyżeczki
olej do smażenia
sól do smaku
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

Porada

Taka ziemniaczana rolada w waflu sprawdza się świetnie, jako dodatek do wielu dań. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana rolada w waflu

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i osuszam, następnie szybko dodaję masło, aby się rozpuściło oraz przyprawę do ziemniaków (ilość wg uznania) i zioła prowansalskie. Przeciskam ziemniaki przez praskę i gorące rozkładam na waflu tortowym (jeśli większa ilość ziemniaków, potrzeba będzie więcej wafli). Dokładnie rozsmarowuję, czekam chwilę, aż wafel zmięknie pod wpływem ciepła i zawijam jak roladę, zlepiając końce. Jeszcze ciepłą roladę zawijam ścisło w folię aluminiową i wstawiam na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Po schłodzeniu odwijam roladę ziemniaczaną, kroję w grubsze plastry. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam pokrojone plastry z dwóch stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 16.11.2015 21:45
Bardzo fajny przepis.
monika141 10.11.2015 13:18
smaczne też takie robię tylko dodaje jeszcze do środka parówkę
Justi2401 09.11.2015 17:39
Bardzo ciekawa propozycja, jeszcze nie próbowałam takiej rolady :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak