Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielony śledź opiekany w kolorowej zalewie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1kg śledzi zielonych płaty - lub filet innej ryby morszczuk , mintaj
olej do smażenia
mąka
Bułka tarta klasyczna Prymat
koncentrat pomidorowy ok 2-3 łyzki
papryka 3 (kolorowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Zielony śledź opiekany w kolorowej zalewie

Śledzie płaty mocze w wodzie przez min 1h, kroje w romby, obtaczam w mące, jajku i bułce tartej, smaże na oleju.
Robie zalewę z wyżej wymienionych składników, zagotowuje wode z octem, cukrem i ziołami oraz cebula. doprawiam do smaku (smak ma być słodko- kwaśny). Śledzie ukałdam warstwami naprzemiennie z warzywami pokrojonymi. Zalewam wystygnietą zalewą, Odstawiam, bo najlepiej smakuja po ok 2 dniach ale zadko tyle wytrzymuja, bo 1 dniu pierwsze głodomory sie do nich dobieraja.
Aha kiedys robiłam ze smażonymi filetami z mintaja. tez rewelacja. Dobra odmiana dla
tych co nie lubia śledzi bo takie przypadna każdemu do gustu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 07.02.2011 21:56
pycha,uwielbiam śledzie
banditka 15.09.2010 10:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak