Zielony makaron bucatini z pomidorkami cherry Giancarlo Russo

Zielony makaron bucatini z pomidorkami cherry Giancarlo Russo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidorki cherry

    28 szt.
  • bekon

    120 g
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • oliwa

    4 łyżki
  • bazylia

    10 listków
  • sól do smaku

    wg uznania
  • Ciasto:

  • semola

    400 g
  • Świeży szpinak - liście

    200 g
  • jaja

    4 sztuki
  • sól

    40 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Giancarlo Russo poleca:

Szpinak wrzucamy na minutę na wrzącą wodę, następnie odcedzamy i studzimy. Kroimy liście na cienkie paski i dodajemy do składników do ciasta. Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu bucatini. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę bekon, dodajemy dużą ilość pieprzu , sól do smaku i całość mieszamy. Następnie podlewamy składniki winem białym, a kiedy wino wyparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki cherry, bazylię oraz niewielką ilość gorącej wody. Dusimy przez ok.8 minut. Przygotowany makaron bucatini gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu. Na koniec posypujemy startym serem pecorino. Wykładamy na talerze dekorując listkiem bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 01.01.2014 22:30
Ciekawy przepis
Sylwia29 09.07.2012 12:22
Mniam ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat