Zielony makaron bucatini z pomidorkami cherry Giancarlo Russo

Zielony makaron bucatini z pomidorkami cherry Giancarlo Russo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidorki cherry

    28 szt.
  • bekon

    120 g
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • oliwa

    4 łyżki
  • bazylia

    10 listków
  • sól do smaku

    wg uznania
  • Ciasto:

  • semola

    400 g
  • Świeży szpinak - liście

    200 g
  • jaja

    4 sztuki
  • sól

    40 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    wg uznania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zielony makaron bucatini z pomidorkami cherry Giancarlo Russo

Giancarlo Russo poleca:

Szpinak wrzucamy na minutę na wrzącą wodę, następnie odcedzamy i studzimy. Kroimy liście na cienkie paski i dodajemy do składników do ciasta. Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu bucatini. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę bekon, dodajemy dużą ilość pieprzu , sól do smaku i całość mieszamy. Następnie podlewamy składniki winem białym, a kiedy wino wyparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki cherry, bazylię oraz niewielką ilość gorącej wody. Dusimy przez ok.8 minut. Przygotowany makaron bucatini gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu. Na koniec posypujemy startym serem pecorino. Wykładamy na talerze dekorując listkiem bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Rycerz
Rycerz 01.01.2014 22:30
Ciekawy przepis
Sylwia29 09.07.2012 12:22
Mniam ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat