Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pomidorki cherry
28 szt. -
bekon
120 g -
wino białe wytrawne
50 ml -
oliwa
4 łyżki -
bazylia
10 listków -
sól do smaku
wg uznania -
Ciasto:
-
semola
400 g -
Świeży szpinak - liście
200 g -
jaja
4 sztuki -
sól
40 g -
Pieprz czarny mielony Prymat
wg uznania
Przepis i sposób przygotowania Zielony makaron bucatini z pomidorkami cherry Giancarlo Russo
Szpinak wrzucamy na minutę na wrzącą wodę, następnie odcedzamy i studzimy. Kroimy liście na cienkie paski i dodajemy do składników do ciasta. Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu bucatini. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę bekon, dodajemy dużą ilość pieprzu , sól do smaku i całość mieszamy. Następnie podlewamy składniki winem białym, a kiedy wino wyparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki cherry, bazylię oraz niewielką ilość gorącej wody. Dusimy przez ok.8 minut. Przygotowany makaron bucatini gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu. Na koniec posypujemy startym serem pecorino. Wykładamy na talerze dekorując listkiem bazylii.
Komentarze (2)