Zielony hummus czyli pasta z groszku i awokado

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groszek zielony

    200 g
  • awokado

    1 szt
  • sok z cytryny

    1 lyzka
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej słonecznikowy

    1 lyzka
  • słonecznik łuskany

    1 garsc
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zielony hummus czyli pasta z groszku i awokado foto

Groszek przebrać, umyć, osączyć. Wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić, przestudzić i wrzucić do wysokiego naczynia.
Krok 2 - Zielony hummus czyli pasta z groszku i awokado foto

Dojrzałe awokado rozkroić, usunąć pestkę. Miąższ wyjąć łyżką i dodać do groszku.
Krok 3 - Zielony hummus czyli pasta z groszku i awokado foto

Wlać olej słonecznikowy i sok z cytryny, dodać mały ząbek czosnku i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki.
Krok 4 - Zielony hummus czyli pasta z groszku i awokado foto

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić.
Krok 5 - Zielony hummus czyli pasta z groszku i awokado foto
Posypać wierzch pasty, udekorować cytryną i podawać z pieczywem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 09.03.2016 23:42
super pomysł!!!!
anemon 26.06.2015 15:06
Bardzo wiosennie wygląda Twoja pasta.
Alex_M 26.06.2015 10:47
fajnie smakowało :)
Maridka19 26.06.2015 10:13
Piękny kolorek , pyszniutko wygląda .
ben-ka 26.06.2015 08:45
Chętnie bym spróbowała, bo nie jadłam.............
Ankha 26.06.2015 00:16
Ciekawy przepis nam zaserwowałaś Alex
Iwusia 25.06.2015 22:31
smakowita musi być
Katarzyna59 25.06.2015 21:52
świetny przepis
Hrabina w kuchni 25.06.2015 20:55
Brzmi smacznie :)
Renata9 25.06.2015 20:22
Smaczna pasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat