Zielony deser kiwi-śmietanowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiwi

    4
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • cukier zwykły

    3 łyżki
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • galaretka kiwi

    1 szt.
  • jogurt naturalny

    150 pitny
  • serek homogenizowany

    150 (waniliowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kiwi umyłam, obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Przełożyłam do rondelka, dodałam sok z cytryny i cukier zwykły, zalałam 1 szkl. wody i zagotowałam. Gdy tylko płyn zawrzał zdjęłam rondelek z ognia. Galaretkę rozpuściłam w 1 szkl. gorącej wody i dodałam do zagotowanych owoców. Odstawiłam do wystudzenia i początku tężenia.

Żelatynę zalałam w garnuszku 1/3 szkl. zimnej wody a gdy napęczniała podgrzewałam i mieszałam aż całkiem się rozpuściła. Mocno schłodzoną śmietankę 30% ubijałam kilka chwil aż zgęstniała, dodałam cukier puder i ubiłam na sztywno. Wtedy dodałam serek homogenizowany i jogurt, i nie przerywając miksowania pomalutku wlałam rozpuszczoną, ciepłą żelatynę.

Do kieliszków nakładałam na zmianę po 2 łyżki galaretki z owocami i masy śmietanowej. Odstawiłam do lodówki na 2 godziny aby deser stężał i dobrze się schłodził. Przed podaniem posypałam drobno pokruszonym herbatnikiem kakaowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 14.01.2014 17:55
dziękuję, Iza - jest też bardzo smaczny :)
Czyki 14.01.2014 11:52
Bardzo pięknie wygląda ten deserek:)
Anna133 21.11.2012 16:34
ciekawe połączenie
czekoladka_m 27.06.2012 08:53
ale fajne zielone cuda:)
Renataj 16.04.2012 08:20
Przepis apetyczny ale zdjęcie to arcydzieło.
Agnieszka/picola 08.12.2011 22:04
super
aniapetr 31.10.2011 19:23
super, pychota!
Misia90 07.09.2011 17:20
ekstra
Marysia 07.09.2011 17:14
ekstra
Karolina69 07.09.2011 17:06
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat