Przepis i sposób przygotowania na: Zielonooka przekąska
1.Ugotować jeszcze zamrożony szpinak na parze (max 10 minut).Pozostawić do wystygnięcia.
2.Zmiksować szpinak z ricottą i parmezanem, doprawić solą i pieprzem.
3.Na cieście francuskim rozłożyć warstwę szynki.
4.Na szynkę wyłożyć i rozsmarować szpinak z ricottą.
5.Na dwóch końcach ciasta położyć parówki.
6.Zwijać ciasto jednocześnie z obydwu końców do środka; Gdy końce ciasta się spotkają lekko przygnieść by się połaczyły.Ciasto odwrócić by zwijana część była pod spodem.
7.Rozbić żółtko z mlekiem i posmarować ciasto.Jeśli lubicie można też posypać wierzch ulubionymi ziołami.
8.Wstawić do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
9.Gdy ciasto przestygnie, pokroić w plasterki.
Smacznego.