Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielonooka przekąska

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 300 gr
ricotta 100 gr
szpinak 100 gr
szynka parmeńska 7 plastrów
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
parówki 3 szt
żółtko jajek 1 szt
mleko 5 ml
parmezan starty 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zielonooka przekąska

Wykonanie:
1.Ugotować jeszcze zamrożony szpinak na parze (max 10 minut).Pozostawić do wystygnięcia.
2.Zmiksować szpinak z ricottą i parmezanem, doprawić solą i pieprzem.
3.Na cieście francuskim rozłożyć warstwę szynki.
4.Na szynkę wyłożyć i rozsmarować szpinak z ricottą.
5.Na dwóch końcach ciasta położyć parówki.
6.Zwijać ciasto jednocześnie z obydwu końców do środka; Gdy końce ciasta się spotkają lekko przygnieść by się połaczyły.Ciasto odwrócić by zwijana część była pod spodem.
7.Rozbić żółtko z mlekiem i posmarować ciasto.Jeśli lubicie można też posypać wierzch ulubionymi ziołami.
8.Wstawić do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
9.Gdy ciasto przestygnie, pokroić w plasterki.
Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 23.11.2013 08:29
fajnie to wygląda ;)
IwonaKa 09.10.2013 00:04
bardzo ciekawie wygląda
smerfetka79 25.09.2013 00:06
ale u Ciebie pysznie- wspaniałe przepisy i zdjęcia:)
gosia56 22.08.2013 20:18
super napewno pyszne
Alex_M 19.08.2013 16:21
fantastycznie to wyglada :)
Wojt@s
Wojt@s 30.05.2013 22:35
muszę spróbować
rutynka 29.03.2013 15:53
ciekawa propozycja:)
KasiaK90 29.03.2013 08:51
świetne! muszę zrobić
Gracer 28.03.2013 19:22
pycha, zjadłbym
Konczi 28.03.2013 18:48
super, podoba mi się pomysł :)
IwonaDD 28.03.2013 17:28
nie wiem dlaczego, ale brakuje ostatniego składnika :( parmezan 3 łyżki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak