Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Zielone" ziemniaczane puree

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 5 średniej wielkości
mleko 2% 100 ml
ząbki czosnku 2 sztuki
młody jęczmień sproszkowany 1/4 łyżki
sól do smaku
pieprz dla chętnych
natka pietruszki 3 gałązki

Porada

Można dodać więcej młodego jęczmienia, wtedy efekt kolorystyczny jest większy. Ale należy pamiętać że jęczmień zmienia też lekko smak i nie każdemu może smakować.

Przepis i sposób przygotowania na: "Zielone" ziemniaczane puree

Obrane ziemniaki, kroimy na pół i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Kiedy będą już dość miękkie odlewamy wodę, dolewamy mleko rozmieszane z jęczmieniem oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu. Saganek zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i na koniec doprawiamy solą i ew. pieprzem.
Idealnie smakuje z gotowanymi, duszonymi warzywami i grillowanym lub gotowanym na parze mięsem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.12.2016 11:56
bardzo dobre
Aleksandra/Olcia 23.11.2016 10:24
ciekawy przepis
jan_mag 23.11.2016 10:06
Takich jeszcze nie znam ;)
Motorek 22.11.2016 19:19
uwielbiam puree
bertpvd 22.11.2016 18:46
pyszne puree
agnieszka214 22.11.2016 18:12
Pyszne takie lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak