"Zielone" ziemniaczane puree

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5 średniej wielkości
  • mleko 2 %

    100 ml
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • młody jęczmień sproszkowany

    1/4 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

    dla chętnych
  • natka pietruszki

    3 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki, kroimy na pół i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Kiedy będą już dość miękkie odlewamy wodę, dolewamy mleko rozmieszane z jęczmieniem oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu. Saganek zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i na koniec doprawiamy solą i ew. pieprzem.
Idealnie smakuje z gotowanymi, duszonymi warzywami i grillowanym lub gotowanym na parze mięsem.
KORAL
Można dodać więcej młodego jęczmienia, wtedy efekt kolorystyczny jest większy. Ale należy pamiętać że jęczmień zmienia też lekko smak i nie każdemu może smakować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 10.12.2016 11:56
bardzo dobre
Aleksandra/Olcia 23.11.2016 10:24
ciekawy przepis
jan_mag 23.11.2016 10:06
Takich jeszcze nie znam ;)
Motorek 22.11.2016 19:19
uwielbiam puree
bertpvd 22.11.2016 18:46
pyszne puree
agnieszka214 22.11.2016 18:12
Pyszne takie lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat