Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZIELONE SZPARAGI Z SOSEM MORNAY I KOLOROWYM PIEPRZEM

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi zielone 1 kg
żółty ser 50 gram
mleko 400 ml
masło 50 gram
mąka pszenna 2 łyżki
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
cukier 1/2 łyżeczki
sól do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 1 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ZIELONE SZPARAGI Z SOSEM MORNAY I KOLOROWYM PIEPRZEM

Kroki postępowania

1
W garnku o grubym dnie roztopić masło dodać mąkę i cały czas mieszając na małym ogniu zrobić białą zasmażkę.
Krok 1 - ZIELONE SZPARAGI Z SOSEM MORNAY I KOLOROWYM PIEPRZEM foto
2
Do zasmażki wolnym strumieniem wlać mleko wszystko dokładnie cały czas mieszając za pomocą rózgi tak aby nie porobiły się grudki a sos nabrał puszystości,gdyby sos był zbyt gęsty dolać mleka.Gdy składniki sosu się połączą dodać utartą na tarce gałkę muszkatołową,listek laurowy i ziele angielskie,wymieszać.
Krok 2 - ZIELONE SZPARAGI Z SOSEM MORNAY I KOLOROWYM PIEPRZEM foto
3
Teraz do sosu dodać utarty na tarce o drobnych oczkach ser żółty,ja dodałam ser długo dojrzewający rodzimej produkcji.Całość wymieszać i gotować na małym ogniu około 3-4 minuty aby smaki się połączyły na końcu sos doprawić do smaku solą,pamiętając o tym że ser żółty jest dość słony.
Krok 3 - ZIELONE SZPARAGI Z SOSEM MORNAY I KOLOROWYM PIEPRZEM foto
4
Szparagi umyć,obrać łodyżki ze skórki i związać bawełnianą nitką.W garnku zagotować wodę dodać sól i cukier,włożyć szparagi tak aby główki wystawały ponad poziom wody,przykryć.Gotować przez 3-4 minuty jeżeli chcemy żeby były jędrne jeżeli ktoś lubi bardziej miękki to może wydłużyć czas gotowania.
Krok 4 - ZIELONE SZPARAGI Z SOSEM MORNAY I KOLOROWYM PIEPRZEM foto
5
Gotowe osączone z wody szparagi ułożyć na półmisku,polać gorącym sosem mornay i posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem.Smacznego.
Krok 5 - ZIELONE SZPARAGI Z SOSEM MORNAY I KOLOROWYM PIEPRZEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 07.03.2014 14:40
Co za pyszności :)
mirosława4 31.12.2013 16:58
smacznie i zdrowo :)
kate.500 04.12.2013 07:47
pyszne szparagi
Ada-Gaba 26.11.2013 07:22
pyszne szparagi ładnie podane
Bernadeta1 19.11.2013 00:16
Bardzo rzadko jadam szparagi a te tak pysznie wyglądają
anemon 16.11.2013 12:39
Wspaniały sposób na szparagi.
Łukasz15 28.10.2013 09:03
Musiały być pyszne
adelajda 23.10.2013 16:03
jak dla mnie super !!!
dwa pokoje z kuchnią 18.10.2013 21:44
bardzo interesujące- teraz będę czekać z wytęsknieniem na szparagi
Krystyna32 18.10.2013 18:27
lubię szparagi
SmacznaPyza 17.10.2013 22:15
zastanawiam się czy takie cienkie zielone szparagi warto obierać ? no ale to zależy od szparaga...
elka72 17.10.2013 21:31
Pyszne szparagi!
Jadwiga/Jaga85 17.10.2013 21:11
Jak pięknie podane!
Justyna28 17.10.2013 21:09
wygląda rewelacyjnie:)
Poison1988 17.10.2013 20:55
takiego sosu jeszcze nie próbowałam ale szparagi tak podane wyglądają wyśmienicie :)
Joannasz3190 17.10.2013 20:39
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak