Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone szparagi z jajkiem na twardo

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

szparagi zielone 1 pęczek
jajko 2 sztuka

SOS

ocet balsamiczny 2 łyżka
oliwa 2 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
miód płynny 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Porada

*zamiast szczypiorku czosnkowego możemy dodać natkę pietruszki lub koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone szparagi z jajkiem na twardo

Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek i odstawiam do wystygnięcia.

Wszystkie składniki sosu mieszam i odstawiam, żeby się wymieszały i połączyły.

Zdrewniałe końce szparagów odłamuję. Jeśli to konieczne to szparagi obieram z fioletowo zabarwionej skórki. Opłukuję dokładnie pod bieżącą wodą, osączam i gotuję w garnku z posoloną wodą z dodatkiem łyżeczki cukru i masła. Pilnując, aby szparagi nie były zbyt miękkie. Ugotowane przelewam zimną wodą i zostawiam na sitku.

Szparagi polewam wcześniej przygotowanym sosem, posypuję grubo posiekanymi jajkami na twardo i posiekanym szczypiorkiem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 04.06.2014 08:58
smacznie wyglądają
caralajna 29.05.2014 16:01
ale apetycznie wyglądają, jak widać jest wiele sposobów na szparagi z jajkami :)
mysza75 29.05.2014 11:03
smacznie i prosto to co lubię
anemon 29.05.2014 09:50
Właśnie, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię. Polecam.
ben-ka 29.05.2014 09:32
Bardzo apetycznie się prezentują.
Pani Domu 29.05.2014 07:57
piękne danie szparagowe
RenataZ-et 28.05.2014 23:08
smaczne połączenie
Jusiaa 28.05.2014 22:06
Szybkie i na pewno pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak