Zielone szparagi z crudo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zielone szparagi

    12 szt
  • szynka crudo

    10 dag
  • ser gruyere

    3 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zielone szparagi z crudo foto
Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, myjemy, zalewamy wrzątkiem z dodatkiem cukru, gotujemy 2-3 minuty, studzimy.
Krok 2 - Zielone szparagi z crudo foto
Każdy plasterek szynki przecinamy wzdłuż na pół i zawijamy w nią podgotowane szparagi. Układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem.
Krok 3 - Zielone szparagi z crudo foto
Posypujemy serem gruyere i świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekamy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika58 05.09.2012 11:27
orginalne
Janek 02.09.2012 14:23
super pomysłowe:)
Renia1 08.06.2012 14:36
wypróbowałam podobny przepis, tylko że ja od razu wrzuciłam na patelkę bez gotowania, wyszło pysznie a czas zaoszczędzony ;)
pacpaw 03.06.2012 20:47
zielonych szparagów nigdy nie gotuje. Bezpośrednio smażę lub piekę surowe. Spróbuję kiedyś podgotować i potem obrobić. Porównam sobie smaki :o)
Mariusz10 30.05.2012 22:25
apetyczne danie
paulisia_elk 22.05.2012 12:34
uwielbiam zielone szparagi pod każdą postacią, super
Mysiunia 22.05.2012 09:49
oryginalny pomysł :)
IZABELA29 22.05.2012 09:35
muszę w końcu je spróbować ...
gosia47-47 22.05.2012 09:20
super
Katarzyna54 22.05.2012 08:46
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat