Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone szparagi na cieście francuskim

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi zielone 500 g
ciasto francuskie 1 opakowanie
boczek wędzony 100 g
cebula czerwona 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
oregano 1 garść
śmietana 30% 200 g
ser żółty 100 g
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz
jajko 1 sztuka

Porada

Najlepszy ser do posypania - ostry

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone szparagi na cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce
(najlepiej po prostu wygiąć szparaga i złamie się on w odpowiednim miejscu).
Myjemy, wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny na 3 minuty i odsączamy.

Krok 1 - Zielone szparagi na cieście francuskim foto
2
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka
i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy
z dwóch stron boczek.

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem.
Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku.
Jajka kroimy w plasterki - układamy na boczku
Krok 2 - Zielone szparagi na cieście francuskim foto
3
Posypujemy oregano.
Krok 3 - Zielone szparagi na cieście francuskim foto
4
Na wierzchu układamy szparagi.
Krok 4 - Zielone szparagi na cieście francuskim foto
5
Śmietanę kremówkę mieszamy z surowym jajkiem -doprawiamy solą i pieprzem i łączymy ze startym serem. Uzyskaną masą zalewamy szparagi.
Krok 5 - Zielone szparagi na cieście francuskim foto
6
Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem, aż tarta ładnie się zarumieni.
Krok 6 - Zielone szparagi na cieście francuskim foto
7
Smacznego :)
Krok 7 - Zielone szparagi na cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 05.05.2015 20:26
wygląda bardzo apetycznie
Dawid97 04.05.2015 21:36
fajny pomysł na wykorzystanie szparagów
Internetowa Kuchnia 04.05.2015 20:40
Musi być pyszne
endzi
endzi 04.05.2015 19:34
smakowicie wyglada!
cukiereczek 04.05.2015 19:01
prosto i apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak