Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone spring rolls

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron ryżowy 40 gram
ogórek zielony 1/2 sztuki
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 sztuki
sos rybny 1 łyżeczka
ocet ryżowy 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżeczka
papier ryżowy 6 płatów
bazylia 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone spring rolls

(na postawie "Lato w kuchni przez okrągły rok" Nigelli Lawson)

Makaron namocz w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź.

Wymieszaj w miseczce makaron, obrany i pokrojony w słupki ogórek oraz dymkę i porwaną bazylię. Dopraw sosem rybnym, octem ryżowych, sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj.

Nalej do głębokiego talerza ciepłą wodę. Namocz jeden płat papieru ryżowego, rozłóż go na deseczce. Nałóż farsz podłużnie na wysokości 3/4, zostawiając 2-cm wolnego miejsca od krawędzi. Złóż dwa boki do środka, a następnie zroluj całość.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak