Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone risotto ze szparagami i cukinią

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi zielone 1 pęczek (główki)
cukinia 2 małe sztuki
cebula 1 sztuka
masło klarowane 2 łyżki
zielony groszek 1/2 szklanki
seler naciowy 4 gałązki
ryż do risotto 250 gramów
białe wino 100 ml
bulion warzywny 1 litr
sól
pieprz
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone risotto ze szparagami i cukinią

Główki szparagów trzymamy w misce z lodowatą wodą. Umytą i obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Jak cebula się zeszkli to dodajemy pokrojony na kawałki seler naciowy, pokrojoną w kostkę cukinię (można ją wcześniej obrać "w paski", żeby ciekawiej wyglądała), zielony groszek i główki szparagów. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut i dosypujemy ryż.

Po 2 minutach wlewamy wino. Na palniku obok, na maleńkim ogniu trzymamy garnek z bulionem.

Bulion wlewamy niedużymi porcjami na patelnię, mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie cały płyn i tak powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki.

Na końcu dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 07.07.2015 14:34
Apetyczne, :)
Monika-twin 07.07.2015 13:11
fajne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak