Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone risotto z kurczakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 250 gram
pierś z kurczaka 1
szpinak świeży 1 pęczek mały
pietruszka świeża kilka gałązek
bulion warzywny 1 litr
cebula 1
olej 3 łyżki
masło łyżka
śmietana 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone risotto z kurczakiem

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na dwu łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodać ryż i razem podsmażać chwilę następnie dolać połowę wina i na wolnym ogniu gotować mieszając aż płyn się wchłonie. Następnie dolać 1/3 bulionu warzywnego i nadal gotować do wchłonięcia płynu. Pozostałe wino i bulion dolewać małymi porcjami, aż do momentu gdy ryż zmięknie.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na pozostałym oleju.
Szpinak i pietruszkę posiekać i dodać do ryżu - dokładnie wymieszać.
po paru minutach dodać podsmażonego kurczaka.
Na końcu dodajemy masłu i delikatnie mieszamy aż do jego rozpuszczenia i połączenia z ryżem.
Zdejmujemy potrawę z ognia i dodajemy śmietanę, mieszamy i dosmaczamy pieprzem i solą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 12.06.2013 11:59
bardzo lubie takie jedzonko
Magiczna_Kuchnia 27.05.2013 00:01
Tym razem najzwyklejszy ryż z Biedronki, taki w woreczku. Obawiałam się o efekt, ale finalnie było ok.
SmacznaPyza 26.05.2013 16:17
czy użyłaś jakiegoś konkretnego gatunku ryżu ?
jasiek 26.05.2013 12:57
fajne na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak