Przepis i sposób przygotowania na: Zielone risotto
Kroki postępowania
Szpinak spażyć, odsączyć.
W rondelku / z grubym dnem/ podgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę /lekko zeszklić , nie rumienić/.
Wsypać ryż i na wolnym ogniu dusić do momentu, aż stanie się szklisty
/przemieszać by nie przywarł do dna/.
Przy pomocy chochelki dolewać stopniowo bulion w momencie, gdy ryż wchłonie całość płynu.
Gotujący się ryż należy przemieszać tylko od czasu do czasu .
Risotto powinno gotować się na małym ogniu ok.15-20 minut /do stanu al dente/.
Przez cały czas należy dolewać bulion , a pod koniec gotowania zwrócić uwagę na konsystencję dania /po przełożeniu na talerze risotto powinno się lekko rozlewać/.
odrobinę ostrej papryczki, wymieszać .
Wymieszać, odstawić na chwilę, by ryż odpoczął i przełożyć na talerze.