Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone risotto

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 360 g
cebula biała 0.5 szt
oliwa 2 łyżki
wino białe wytrawne 0.5 szklanki
szpinak świeży 250 g
bulion warzywny 700 ml
masło 50 g
parmezan starty 2 łyżki
serek mascarpone 80 g
sól i pieprz do smaku
papryczka chili do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone risotto

Kroki postępowania

1
Ugotować lub podgrzać bulion warzywny /powinien być gorący podczas gotowania risotto/
Szpinak spażyć, odsączyć.
W rondelku / z grubym dnem/ podgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę /lekko zeszklić , nie rumienić/.
Wsypać ryż i na wolnym ogniu dusić do momentu, aż stanie się szklisty
/przemieszać by nie przywarł do dna/.
Krok 1 - Zielone risotto foto
2
Wlać wino i gotować do momentu, aż ryż całkiem je wchłonie.
Przy pomocy chochelki dolewać stopniowo bulion w momencie, gdy ryż wchłonie całość płynu.
Gotujący się ryż należy przemieszać tylko od czasu do czasu .
Risotto powinno gotować się na małym ogniu ok.15-20 minut /do stanu al dente/.
Przez cały czas należy dolewać bulion , a pod koniec gotowania zwrócić uwagę na konsystencję dania /po przełożeniu na talerze risotto powinno się lekko rozlewać/.
Krok 2 - Zielone risotto foto
3
Ok.5 minut przed końcem gotowania dodać spażone, pokrojone liście szpinaku,
odrobinę ostrej papryczki, wymieszać .
Krok 3 - Zielone risotto foto
4
Gotowe risotto zdjąć z ognia, dodać masło , starty parmezan, mascarpone/ lub gorgonzolę/, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wymieszać, odstawić na chwilę, by ryż odpoczął i przełożyć na talerze.
Krok 4 - Zielone risotto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak