Przepis i sposób przygotowania na: Zielone pielmieni
Kroki postępowania
liście młodej pokrzywy - 2 garści
młode liście komosy białej - 1 garść
lebiodka - 2 szt.
szczaw - 4 kilka listków
szpinak - 2 garści
lubczyk - kilka listków
winogron - kilka listków
mąka - 150 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
wrzątek - 40 ml
biały ser - 60 g
ziemniak - 2 szt.
bułka tarta - 2 łyżki
masło - 2 łyżki
1. Wszystkie zioła sparzamy, a następnie delikatnie dusimy na patelni. Potem miksujemy całość w blenderze.
2: Ugniatamy ciasto z mąki, soli, oleju, 2 łyżkami zmiksowanych roślin i wrzątku.
4: Resztę roślin mieszamy z pogniecionymi ziemniakami, serem, bułką tartą.