ZIELONE PESTO Z JARMUŻU – IDEALNE DO MAKARONU I GRZANEK

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jarmuż

    100 g
  • orzechy nerkowca

    80 g
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • rzodkiewka

    2 szt
  • oliwa

    100 ml
  • parmezan starty

    80 g
  • sok z cytryny

    1 łyzeczka
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi.

Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą.

Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ).

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem!

Smacznego!
Ostra Na Słodko
* Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w słoiczku ok. tydzień w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 15.05.2015 22:29
Kuchena inspiracja- rewelacja!!!
Kolorowa 14.04.2015 20:07
W środku jest słonecznik tak coś wygląda ?
R'n'G Kitchen 14.04.2015 10:25
Mniam! Mniam! Rewelacja.
norweska20 14.04.2015 10:23
jarmuż to dla nie cały czas tajemnica smakowa - wiec jak tylko dopadnę ten jarmuż z chęcią wykorzystam przepis
bertpvd 14.04.2015 09:22
ciekawy przepis
Magula 14.04.2015 08:36
ciekawa propozycja
erym 13.04.2015 23:36
super sprawa, zainspirowalas mnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat