Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone pesto z fistaszkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bazylia świeża 3 drzewka
orzeszki ziemne 80 g
czosnek 3 - 4 ząbki
ser tarty 80 g (Ubriaco)
oliwa 0,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Pieprz biały mielony Prymat

Porada

Pesto idealnie komponuje się makaronem ugotowanym al dente.

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone pesto z fistaszkami

Propozycja na smaczne i bardzo aromatyczne pesto bazyliowe z intensywną nutą orzeszków ziemnych (fistaszków) oraz lekko alkoholowym posmakiem, ze względu na zastosowanie włoskiego, intensywnego i charakterystycznego w smaku włoskiego sera Ubriaco.

PRZYGOTOWANIE:

1. Fistaszki obieramy z łupin, prażymy je na patelni i studzimy.
Ostudzone orzeszki rozbijamy w moździerzu.

Ser Ubriaco ścieramy na tarce o drobnych oczkach

2. Do rozdrabniacza dodajemy listki z 3 drzewek bazyliowych, 3 - 4 ząbki czosnku i odrobinę oliwy z oliwek. Wszystko chwilę miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia.

3. Następnie do bazylii z czosnkiem dodajemy starty Ubriaco, rozbite w moździerzu orzeszki oraz pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy za pomocą rozdrabniacza, miksując przez kilka sekund.

Całość doprawiamy solą morską, mielonym białym pieprzem i dość obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 04.03.2015 10:08
Lubię ten kolorek
luna76 27.02.2015 14:43
wspaniale wygląda!!!
Renata9 27.02.2015 13:40
Bardzo smaczne pesto
Monika-twin 27.02.2015 12:31
LUBIE TAKIE PESTO.
kanu83 27.02.2015 11:48
Wspaniale wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak