Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto naleśnikowe
-
mąka pszenna
2 szk -
jajko
3 szt -
mleko 3,2%
1 1/2 szklanki -
ząbki czosnku
3-4 szt -
szpinak mrożony
450 g -
woda mineralna
1 szklanka -
sól
-
olej rzepakowy
1/2 szklanki
Farsz
-
twaróg
200-300 g -
śmietana 12%
200 g -
cebula
1 szt -
szczypior
1 pęk -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Zielone naleśniki z farszem twarożkowym
Ciasto naleśnikowe:
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody.
Jajka miksujemy z solą (ok. 0,5 łyżeczki - do białości). Dodajemy mleko, wodę, olej, mąkę oraz szpinak ciągle miksując. Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ciasta.
Wszystkie składniki powinny być z sobą dokładnie wymieszane.
Naleśniki smażymy na patelni.
Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy, mieszamy. Dodajemy trochę pieprzu. Dodajemy twaróg oraz śmietanę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Szczypior kroimy i dodajemy do twarożku. Próbujemy. Dodajemy do smaku soli albo pieprzu.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy w rulon i kroimy w plastry.
Smacznego.
Komentarze (4)