Przepis i sposób przygotowania na: Zielone naleśniki
Mąkę, mleko, żółtka oraz z blanszowany szpinak dokładnie zmiksować. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli. Następnie dodać je do pozostałych składników delikatnie mieszając. W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub rozcieńczyć odrobiną mleka. Smażyć cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.
FARSZ:
Cebulę oraz szynkę pokroić w paski następnie przesmażyć na maśle. Dodać szpinak, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Całość dusić ok 2-3 min.
WYKONANIE:
Na usmażone naleśniki nałożyć ok 2 łyżki farszu, posypać żółtym startym serem i złożyć naleśniki w trójkąt. Można przyozdobić łyżką jogurtu greckiego i drobno pokrojoną papryczką chilli.