Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone muffinki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szpinak mrożony 150 g
jogurt naturalny 200 g
jajko
olej 80 ml
cukier 120 g
mąka 270 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Krem

śmietana 30% 1 szkl
cukier puder 1-2 łyzki
bita śmietana 1 śmietan-fix
granat 1 owoc

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone muffinki

1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nagromadzony sok (jeśli używamy szpinaku w liściach należy go zmiksować).
Do miski wlewamy jogurt, olej, dodajemy jajko, szpinak i oba cukry, energicznie mieszamy.
W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem i sodą.
Dodajemy mąkę do pozostałych składników i mieszamy krótko, aby tylko się połączyło.
2. Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w zagłębieniach blaszki.
Pieczemy w 180*C przez 20-25 minut, po upieczeniu pozostawiamy jeszcze 10 minut w blaszce, potem wyjmujemy i studzimy.
3. Śmietanę (schłodzoną) ubijamy z cukrem i zagęstnikiem.
Dekorujemy nią babeczki i posypujemy pestkami granatu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 30.06.2017 10:39
Świetne muffinki :)
Róża1 30.06.2017 09:50
pomysłowa propozycja :-)
JulkaTomeczek 30.06.2017 09:37
Pyszne muffinki
Krystyna32 30.06.2017 09:21
bardzo apetyczne
KORAL 30.06.2017 08:28
smaczne muffiny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak