Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
szpinak mrożony
150 g -
jogurt naturalny
200 g -
jajko
-
olej
80 ml -
cukier
120 g -
mąka
270 g -
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki -
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki
Krem
-
śmietana 30%
1 szkl -
cukier puder
1-2 łyzki -
bita śmietana
1 śmietan-fix -
granat
1 owoc
Przepis i sposób przygotowania Zielone muffinki
Do miski wlewamy jogurt, olej, dodajemy jajko, szpinak i oba cukry, energicznie mieszamy.
W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem i sodą.
Dodajemy mąkę do pozostałych składników i mieszamy krótko, aby tylko się połączyło.
2. Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w zagłębieniach blaszki.
Pieczemy w 180*C przez 20-25 minut, po upieczeniu pozostawiamy jeszcze 10 minut w blaszce, potem wyjmujemy i studzimy.
3. Śmietanę (schłodzoną) ubijamy z cukrem i zagęstnikiem.
Dekorujemy nią babeczki i posypujemy pestkami granatu.
Komentarze (5)