Zielone muffinki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szpinak mrożony

    150 g
  • jogurt naturalny

    200 g
  • jajko

  • olej

    80 ml
  • cukier

    120 g
  • mąka

    270 g
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki

Krem

  • śmietana 30%

    1 szkl
  • cukier puder

    1-2 łyzki
  • bita śmietana

    1 śmietan-fix
  • granat

    1 owoc
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nagromadzony sok (jeśli używamy szpinaku w liściach należy go zmiksować).
Do miski wlewamy jogurt, olej, dodajemy jajko, szpinak i oba cukry, energicznie mieszamy.
W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem i sodą.
Dodajemy mąkę do pozostałych składników i mieszamy krótko, aby tylko się połączyło.
2. Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w zagłębieniach blaszki.
Pieczemy w 180*C przez 20-25 minut, po upieczeniu pozostawiamy jeszcze 10 minut w blaszce, potem wyjmujemy i studzimy.
3. Śmietanę (schłodzoną) ubijamy z cukrem i zagęstnikiem.
Dekorujemy nią babeczki i posypujemy pestkami granatu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justi2401 30.06.2017 10:39
Świetne muffinki :)
Róża1 30.06.2017 09:50
pomysłowa propozycja :-)
JulkaTomeczek 30.06.2017 09:37
Pyszne muffinki
Krystyna32 30.06.2017 09:21
bardzo apetyczne
KORAL 30.06.2017 08:28
smaczne muffiny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat