Zielone krokiety z mięsem i boczniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    2 szt
  • szpinak mrożony

    2 kulki
  • mleko

    120 ml
  • woda gazowana

    120 ml
  • mąka pszenna

    30
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    0,4 łyżeczki

Nadzienie

  • cebula czerwona

    1 szt
  • mięso gotowane

    30 dag
  • boczniaki

    15 dag
  • olej

    2 łyżki
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sól do smaku

  • sos sojowy

    do smaku

Pozostałe składniki

  • jajko

    1 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zielone krokiety z mięsem i boczniakami  foto
Jajka zmiksować z rozmrożonym szpinakiem. Dodać mleko, wodę, oliwę, sól i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować i odłożyć na pół godziny. Następnie porcje ciasta wlewać na rozgrzaną patelnię i smażyć cienkie naleśniki.
Krok 2 - Zielone krokiety z mięsem i boczniakami  foto
Nadzienie: Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i boczniaki.
Krok 3 - Zielone krokiety z mięsem i boczniakami  foto
Połączyć z mielonym gotowanym mięsem, doprawić do smaku przyprawą, sosem sojowym i pieprzem, wymieszać i chwilę poddusić.
Krok 4 - Zielone krokiety z mięsem i boczniakami  foto
Farszem smarować upieczone naleśniki,
Krok 5 - Zielone krokiety z mięsem i boczniakami  foto
Zakładać boki i zwijać.
Krok 6 - Zielone krokiety z mięsem i boczniakami  foto
zanurzać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej.
Krok 7 - Zielone krokiety z mięsem i boczniakami  foto
Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Krok 8 - Zielone krokiety z mięsem i boczniakami  foto
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
RenataZ-et
Krokiety podawać z barszczem lub z sosem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 27.11.2014 10:18
wyglądają przepysznie
engie23 27.11.2014 08:41
fajny pomysł
Magula 27.11.2014 07:37
mniam pyszności
norweska20 27.11.2014 00:39
po prostu pyszne ....
Megg 26.11.2014 23:11
przepyszne krokieciki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat