Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone kopytka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 0,5 kg
mąka 0,2 kg
szpinak mrożony 1 opakowanie
sól do smaku
olej 5 łyżek
skwarki wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone kopytka

Kroki postępowania

1
Ugotowane gorące ziemniaki wyciskamy przez praskę. Wykładamy na stolnicę. Szpinak rozmrażamy i odsączamy. Do wyciśniętych ziemniaków dodajemy mąkę, szpinak, jajko, sól i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę.
Krok 1 - Zielone kopytka foto
2
Z ciasta formujemy wałeczki o szerokości około 2 cm. Następnie kroimy wałeczki w ukośne kopytka.
Krok 2 - Zielone kopytka foto
3
Przygotowane kopytka wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju. Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy i odsączamy kopytka na druszlaku. Podajemy ze skwareczkami, bądź z dowolnym dodatkiem.

Smacznego!
Krok 3 - Zielone kopytka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 30.04.2014 08:15
pycha i fajny kolorek :)
Motorek 03.04.2014 20:50
fajny przepis
Andysz 30.11.2013 09:10
rewelacyjny pomysł ;)
wlicka 30.10.2013 21:06
pychota!!!!
Monika-twin 12.10.2013 16:30
super przepis
Jusiaa 12.10.2013 13:42
no świetne, bardzo ciekawe :)
marcia7 12.10.2013 12:23
fajne urozmaicenie
Joannasz3190 12.10.2013 10:23
Ciekawy smak i wygląd :)
2milutka 12.10.2013 10:15
ze szpinakiem jeszzce nie robiłam kopytek,ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak