EWI

Zielone kopytka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowane ziemniaki

    0,5 kg
  • mąka

    0,2 kg
  • szpinak mrożony

    1 opakowanie
  • sól do smaku

  • olej

    5 łyżek
  • skwarki

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zielone kopytka foto
Ugotowane gorące ziemniaki wyciskamy przez praskę. Wykładamy na stolnicę. Szpinak rozmrażamy i odsączamy. Do wyciśniętych ziemniaków dodajemy mąkę, szpinak, jajko, sól i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę.
Krok 2 - Zielone kopytka foto
Z ciasta formujemy wałeczki o szerokości około 2 cm. Następnie kroimy wałeczki w ukośne kopytka.
Krok 3 - Zielone kopytka foto
Przygotowane kopytka wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju. Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy i odsączamy kopytka na druszlaku. Podajemy ze skwareczkami, bądź z dowolnym dodatkiem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misiakova 30.04.2014 08:15
pycha i fajny kolorek :)
Motorek 03.04.2014 20:50
fajny przepis
Andysz 30.11.2013 09:10
rewelacyjny pomysł ;)
wlicka 30.10.2013 21:06
pychota!!!!
Monika-twin 12.10.2013 16:30
super przepis
Jusiaa 12.10.2013 13:42
no świetne, bardzo ciekawe :)
marcia7 12.10.2013 12:23
fajne urozmaicenie
Joannasz3190 12.10.2013 10:23
Ciekawy smak i wygląd :)
2milutka 12.10.2013 10:15
ze szpinakiem jeszzce nie robiłam kopytek,ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat