Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone jabłuszko

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt.
cukier 1/2 szkl.
mąka 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżecz.
sól 1 szczypta
mleko 1/2 l
cukier 140 g
cukier waniliowy 1 szt.
mąka ziemniaczana 2 łyż.
mąka pszenna 2 łyż.
margaryna 250 g
olejek śmietankowy 3 krople
galaretka agrestowa 3 szt.
jabłka 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone jabłuszko

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, ubijamy tak długo aż cały cukier będzie rozpuszczony. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając. Do ubitych jajek wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Biszkopt wylewamy na blachę o wymiarach 40 x 25 cm, dno blaszki wyłożone jest papierem. Biszkopt pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem: Gotujemy budyń. Połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym gotujemy, do gotującego mleka wlewamy wymieszane mleko wraz mąkami. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puch dodając olejek śmietankowy i porcjami zimny budyń. Cały czas ucieramy krem.
Masa jabłkowa: Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, studzimy. W międzyczasie myjemy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Do zimnej galaretki dodajemy starte jabłka. Masę odstawiamy do momentu dopóki nie zacznie tężeć.
Składanie ciasta: Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i odwracamy, zdejmujemy papier. Biszkopt wkładamy do blaszki na dnie i bokach której jest papier do pieczenia; spód biszkoptu staje się górą. Na biszkopt wykładamy połowę kremu budyniowego, powierzchnię wyrównujemy.
Krok 1 - Zielone jabłuszko foto
2
Na krem dajemy tężejąca masę jabłkową. Ciasto odkładamy do lodówki aby masa jabłkowa całkowicie stężała. Następnie wykładamy pozostały krem budyniowy, powierzchnię wyrównujemy i na wierzchu posypujemy posypką.
Krok 2 - Zielone jabłuszko foto
3
Posypkę lekko dociskamy do kremu. Ciasto wkładamy do lodówki aby dobrze stężało.
Krok 3 - Zielone jabłuszko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 07.12.2012 10:47
uwielbiam takie ciasta:)
cris04 31.10.2012 14:56
Bardzo fajne ciasto!
BeataJ 30.10.2012 21:33
super! muszę kiedyś spróbować :)
Rafał10 30.10.2012 21:27
pyszne, aromatyczne, rozpływające się w ustach :)
treonina 30.10.2012 15:47
sporo roboty, ale wygląda świetnie!
Piotr-21 30.10.2012 15:21
pyszne
Piotr-21 30.10.2012 15:21
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak