Przepis i sposób przygotowania na: Zielone jabłuszko
Kroki postępowania
Krem: Gotujemy budyń. Połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym gotujemy, do gotującego mleka wlewamy wymieszane mleko wraz mąkami. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puch dodając olejek śmietankowy i porcjami zimny budyń. Cały czas ucieramy krem.
Masa jabłkowa: Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, studzimy. W międzyczasie myjemy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Do zimnej galaretki dodajemy starte jabłka. Masę odstawiamy do momentu dopóki nie zacznie tężeć.
Składanie ciasta: Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i odwracamy, zdejmujemy papier. Biszkopt wkładamy do blaszki na dnie i bokach której jest papier do pieczenia; spód biszkoptu staje się górą. Na biszkopt wykładamy połowę kremu budyniowego, powierzchnię wyrównujemy.