Zielone curry z kurczakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos

  • sos zielone curry

    1 słoik
  • Pierś z kurczaka pojedyncza

    1 sztuka
  • papryczka ostra

    1/2 sztuki
  • szalotka

    1 sztuka
  • sól

  • mięta suszona

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka

Ryż

  • ryż

    3/4 szklanki
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy mieszamy z octem wymieszanym z wodą w stosunku 1:1. Umyte mięso kroimy w mniejsze kawałki. Szalotkę kroimy w kostkę, a papryczkę w plasterki po czym podsmażamy przez minutę na rozgrzanym oleju (kilka krążków papryki zostawiamy do dekoracji). Dodajemy mięso i smażymy do czasu, aż zrobi się miękkie i przestanie być surowe. Solimy mięso i dodajemy sos oraz łyżeczkę mięty. Gotujemy przez parę minut. Gdy sos się zagotuje, nakładamy na talerze ryż i polewamy sosem. Teraz wystarczy posypać krążkami papryki i zajadać ze smakiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat