Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone curry z kurczakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Sos

sos zielone curry 1 słoik
Pierś z kurczaka pojedyncza 1 sztuka
papryczka ostra 1/2 sztuki
szalotka 1 sztuka
sól
mięta suszona 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżka

Ryż

ryż 3/4 szklanki
ocet jabłkowy 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone curry z kurczakiem

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy mieszamy z octem wymieszanym z wodą w stosunku 1:1. Umyte mięso kroimy w mniejsze kawałki. Szalotkę kroimy w kostkę, a papryczkę w plasterki po czym podsmażamy przez minutę na rozgrzanym oleju (kilka krążków papryki zostawiamy do dekoracji). Dodajemy mięso i smażymy do czasu, aż zrobi się miękkie i przestanie być surowe. Solimy mięso i dodajemy sos oraz łyżeczkę mięty. Gotujemy przez parę minut. Gdy sos się zagotuje, nakładamy na talerze ryż i polewamy sosem. Teraz wystarczy posypać krążkami papryki i zajadać ze smakiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak