Zielone ciasto z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Zielone ciasto z bitą śmietaną i owocami. Kolorowe, niezwykle piękne i smaczne ciasto na każdą rodzinną imprezę.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • szpinak mrożony

    45 dag
  • olej

    1 szklanka

Na masę do przełożenia:

  • śmietanka 36%

    350 mililitrów
  • żelatyna

    2 dużych łyż.
  • woda gorąca

    5 dużych łyż.

Dodatek do bitej śmietany:

  • galaretki malinowe

    1 sztuka
  • galaretka agrestowa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Szpinak dokładnie rozmrozić na sitku. Jajka ubić na sztywno z cukrem,miksując wiewać olej, a następnie dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na blaszkę z pergaminem i piec ok.50 minut w 180 st.C.
Po upieczeniu, lekko skroić wierzch ciasta, a następnie przeciąć na dwa blaty.
Ścięte ciasto rozkruszyć w rękach na okruszki.

Galaretkę wiśniową i agrestową rozpuścić oddzielnie w dwóch miseczkach w ilości 1,5 szklanki każda.

Śmietankę 36% dobrze schłodzić w lodówce.
Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i ostudzić.
Zastygnięte galaretki drobno posiekać.
Śmietanę ubić na sztywno, wlewając ostudzoną żelatynę, a następnie podzielić ją na dwie części.
Do jednej dodać czerwoną galaretkę, wymieszać, do drugiej części dodać zieloną galaretkę i również wymieszać.

Przekrojone ciasto posmarować śmietaną, przykryć drugim blatem, wyłożyć śmietanę z zieloną galaretką i posypać okruszkami ciasta.
Wierzch ciasta obłożyć świeżymi owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 06.07.2019 20:02
W składnikach zabrakło oleju, należy dodać jego 1 szklankę.
Basiliana 17.12.2018 14:02
Ciasto szpinakowe pysznie smakuje w połączeniu z bitą śmietaną. Dodanie galaretek to świetny pomysł, dzięki nim ciasto zyskuje wizualnie i na pewno również smakowo.
Bożena Matuszczyk 17.12.2018 09:48
Smakowite i bardzo apetyczne to ciasto .Fajny pomysł z galaretką.;)
ben-ka 17.12.2018 11:31
Dziękuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat