Przepis i sposób przygotowania na: Zielone ciasto z bitą śmietaną
Ciasto:
Szpinak dokładnie rozmrozić na sitku. Jajka ubić na sztywno z cukrem,miksując wiewać olej, a następnie dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na blaszkę z pergaminem i piec ok.50 minut w 180 st.C.
Po upieczeniu, lekko skroić wierzch ciasta, a następnie przeciąć na dwa blaty.
Ścięte ciasto rozkruszyć w rękach na okruszki.
Galaretkę wiśniową i agrestową rozpuścić oddzielnie w dwóch miseczkach w ilości 1,5 szklanki każda.
Śmietankę 36% dobrze schłodzić w lodówce.
Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i ostudzić.
Zastygnięte galaretki drobno posiekać.
Śmietanę ubić na sztywno, wlewając ostudzoną żelatynę, a następnie podzielić ją na dwie części.
Do jednej dodać czerwoną galaretkę, wymieszać, do drugiej części dodać zieloną galaretkę i również wymieszać.
Przekrojone ciasto posmarować śmietaną, przykryć drugim blatem, wyłożyć śmietanę z zieloną galaretką i posypać okruszkami ciasta.
Wierzch ciasta obłożyć świeżymi owocami.