Zielone ciasto z Baileysem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • herbatniki

    400 gram
  • masło

    50 gram
  • mleko skondensowane niesłodzone

    200 ml
  • herbata czarna

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • migdały prażone

    50 gram
  • olej z orzechów włoskich

    2 łyżki

Zielona masa

  • śmietana 30%

    600 ml
  • jajka

    3 szt
  • zielony barwnik

    wg. uznania
  • cukier brązowy

    3/4 szklanki
  • likier Baileys

    1/2 szklanki

Krem i przybranie

  • śmietana 30%

    400 ml
  • galaretka agrestowa

    1 (75) opakowanie (gram)
  • czekolada gorzka

    3 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nastawiamy na 150°C. Kruszymy ciasteczka typu bebe, na drobną miazgę i dodajemy cynamon oraz migdały i olej orzechowy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy suchą herbatę i pozostawiamy do przestygnięcia na 5 minut, po czym dodajemy mleko skondensowane. Całość przelewamy do herbatników i zagniatamy. Masa powinna być zwarta, wykładamy nią dno okrągłej foremki 24. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut (góra dół) .

Aby przygotować zielona masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej stopniowo cukier na wysokich obrotach, następnie wbijając po jajku, mieszany całość na wolniejszych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dolewamy Baileysa i barwnik spożywczy do uzyskania pożądanego koloru.

Na przestudzony spód rozsmarowujemy masę i pieczemy około godziny w 150 C. z termoobiegiem. Nie przejmujcie się konsystencja i wyglądem po przestudzeniu stężeje :)

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i mocno schładzamy( najszybciej na balkonie)

W tym czasie przygotowujemy kwaskowaty krem. Ubijamy śmietankę z galaretką choć to kontrowersyjne ja swojej nie rozpuszczałam ale daje to mocno nieregularny, choć fajny efekt. Kremem dokładnie smarujemy schłodzone ciasto. A całość obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi startymi na dużych oczkach ze schłodzonej czekolady.
Cynowa_Beata
Dziś było bardzo zielono ! Happy st. Patrick's Day ! Przepis trochę szalony i inny od moich typowych deserów ale łatwy smaczny i bardzo efektowny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 18.05.2016 20:50
wygląda super
luna76 28.04.2015 16:49
wygląda wspaniale!!! :)
Wiesława1 20.03.2015 07:50
apetycznie wyglada
Justi2401 18.03.2015 17:08
Wspaniałe i ma piękny kolorek :)
agnieszka214 18.03.2015 16:05
bardzo fajny kolor wyszedł
V_kuchareczka 18.03.2015 14:34
na pewno jest pyszne
RenataZ-et 18.03.2015 14:33
wygląda super!
Mancia w kuchni 18.03.2015 13:25
świetne ciasto :)
gosia561 18.03.2015 13:21
ciekawy kolor

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat