Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Spód
-
herbatniki
400 gram -
masło
50 gram -
mleko skondensowane niesłodzone
200 ml -
herbata czarna
1 łyżeczka -
cynamon
1/2 łyżeczki -
migdały prażone
50 gram -
olej z orzechów włoskich
2 łyżki
Zielona masa
-
śmietana 30%
600 ml -
jajko
3 szt -
zielony barwnik
wg. uznania -
cukier brązowy
3/4 szklanki -
likier Baileys
1/2 szklanki
Krem i przybranie
-
śmietana 30%
400 ml -
galaretka agrestowa
1 (75) opakowanie (gram) -
czekolada gorzka
3 kostki
Przepis i sposób przygotowania Zielone ciasto z Baileysem
Aby przygotować zielona masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej stopniowo cukier na wysokich obrotach, następnie wbijając po jajku, mieszany całość na wolniejszych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dolewamy Baileysa i barwnik spożywczy do uzyskania pożądanego koloru.
Na przestudzony spód rozsmarowujemy masę i pieczemy około godziny w 150 C. z termoobiegiem. Nie przejmujcie się konsystencja i wyglądem po przestudzeniu stężeje :)
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i mocno schładzamy( najszybciej na balkonie)
W tym czasie przygotowujemy kwaskowaty krem. Ubijamy śmietankę z galaretką choć to kontrowersyjne ja swojej nie rozpuszczałam ale daje to mocno nieregularny, choć fajny efekt. Kremem dokładnie smarujemy schłodzone ciasto. A całość obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi startymi na dużych oczkach ze schłodzonej czekolady.
Dziś było bardzo zielono ! Happy st. Patrick's Day ! Przepis trochę szalony i inny od moich typowych deserów ale łatwy smaczny i bardzo efektowny.![]()
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się