Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone ciasto z Baileysem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 400 gram
masło 50 gram
mleko skondensowane niesłodzone 200 ml
herbata czarna 1 łyżeczka
cynamon 1/2 łyżeczki
migdały prażone 50 gram
olej z orzechów włoskich 2 łyżki

Zielona masa

śmietana 30% 600 ml
jajko 3 szt
zielony barwnik wg. uznania
cukier brązowy 3/4 szklanki
likier Baileys 1/2 szklanki

Krem i przybranie

śmietana 30% 400 ml
galaretka agrestowa 1 (75) opakowanie (gram)
czekolada gorzka 3 kostki

Porada

Dziś było bardzo zielono ! Happy st. Patrick's Day ! Przepis trochę szalony i inny od moich typowych deserów ale łatwy smaczny i bardzo efektowny.

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone ciasto z Baileysem

Piekarnik nastawiamy na 150°C. Kruszymy ciasteczka typu bebe, na drobną miazgę i dodajemy cynamon oraz migdały i olej orzechowy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy suchą herbatę i pozostawiamy do przestygnięcia na 5 minut, po czym dodajemy mleko skondensowane. Całość przelewamy do herbatników i zagniatamy. Masa powinna być zwarta, wykładamy nią dno okrągłej foremki 24. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut (góra dół) .

Aby przygotować zielona masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej stopniowo cukier na wysokich obrotach, następnie wbijając po jajku, mieszany całość na wolniejszych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dolewamy Baileysa i barwnik spożywczy do uzyskania pożądanego koloru.

Na przestudzony spód rozsmarowujemy masę i pieczemy około godziny w 150 C. z termoobiegiem. Nie przejmujcie się konsystencja i wyglądem po przestudzeniu stężeje :)

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i mocno schładzamy( najszybciej na balkonie)

W tym czasie przygotowujemy kwaskowaty krem. Ubijamy śmietankę z galaretką choć to kontrowersyjne ja swojej nie rozpuszczałam ale daje to mocno nieregularny, choć fajny efekt. Kremem dokładnie smarujemy schłodzone ciasto. A całość obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi startymi na dużych oczkach ze schłodzonej czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 18.05.2016 20:50
wygląda super
luna76 28.04.2015 16:49
wygląda wspaniale!!! :)
Wiesława1 20.03.2015 07:50
apetycznie wyglada
Justi2401 18.03.2015 17:08
Wspaniałe i ma piękny kolorek :)
agnieszka214 18.03.2015 16:05
bardzo fajny kolor wyszedł
V_kuchareczka 18.03.2015 14:34
na pewno jest pyszne
RenataZ-et 18.03.2015 14:33
wygląda super!
Mancia w kuchni 18.03.2015 13:25
świetne ciasto :)
gosia561 18.03.2015 13:21
ciekawy kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak