Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona zupinka z cukinii

4.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
masło 1 czubata łyżka
sól do smaku:
cukier
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
koperek świeży
żółtko jajek KLUSKI - 1 sztuka
mąka pszenna wrocławska kilka łyżek
woda 2 łyżki
cukinia 1/2 sztuki
bulion cielęcy 1200 z jarzynami
mąka żytnia kilka drobno mielona
seler naciowy 6 (łodygi)

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona zupinka z cukinii

Kroki postępowania

1
żółtko zmieszałam z dwiema łyżkami wody i zarabiając wsypywałam mąkę - na przemian do łyżce żytniej i pszennej. I nie powiem Wam dokładnie ile jej było bo . . . zapomniałam. Po prostu ciasto ma być gładkie i zwarte jak schłodzona plastelina.

W garnku zagotowałam bulion - zwykły wywar z kawałka cielęciny z kością i włoszczyzny. Gdy już bulgotał na małym ogniu szybko wrzucałam do niego małe kawałeczki ciasta skubiąc je palcami. Gdy zużyłam ciasto i wywar ponownie się zagotował wyjęłam je łyżką cedzakową na talerz.
Krok 1 - Zielona zupinka z cukinii foto
2
Warzywa oczyściłam. Cebulę i czosnek posiekałam, resztę pokroiłam w dużą kostkę a właściwie to byle jak bo to nie ma znaczenia. Na na dużej patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam cebulkę z czosnkiem, dodałam resztę warzyw i smażyłam razem ok. 5 min., przełożyłam do garnka z wywarem. Dodałam po 2 szczypty soli i cukru, gotowałam ok. 10 min..
Krok 2 - Zielona zupinka z cukinii foto
3
Następnie zmiksowałam całość żyrafą - chyba wszyscy wiedzą o czym mówię? to blender z długim uchwytem i najlepiej metalowy bo takim mogę miksować zupę gotującą się w garnku :-)
Doprawiłam zupę pieprzami, solą, dorzuciłam ok. 1 łyżki świeżego koperku i jeszcze raz zmiksowałam.
Krok 3 - Zielona zupinka z cukinii foto
4
Do miseczek nałożyłam porcje kluseczek i zalałam je zupą. Pełna optymizmu podałam na stół posypując jeszcze posiekanymi młodymi listkami selera
Krok 4 - Zielona zupinka z cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 06.05.2014 15:40
świetnie się zupka prezentuje
Smaczna_B 20.11.2013 08:59
na sklerozę bardzo dobre orzechy włoskie , taki autorytet a nie pamięta ile mąki haha
Cranberry 26.07.2013 10:03
pyszna zupka !!!
SmacznaPyza 14.10.2012 19:35
ale przynajmniej przepis mój, zdjęcie też a nie tak jak u Ciebie gdzie wszystko kradzione :)
kasia31 14.10.2012 08:47
wygląda jak gluty z nosa pyzy smacznej łeeee
Katarzyna40 12.09.2012 20:44
wygląda cudnie, a smakuje pewnie znacznie lepiej
Anna133 02.09.2012 20:50
świetna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak