Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZIELONA ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK I GROSZKU

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
ziemniaki 3 sztuki
olej do smażenia
bulion warzywny 1 litr
natka pietruszki do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana kwaśna 100 gram
zielony groszek

Przepis i sposób przygotowania na: ZIELONA ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK I GROSZKU

Liście rzodkiewek dobrze umyć i posiekać na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę.

Cebulę drobno pokroić. Czosnek przecisnąć. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć krótko na nim cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2 - 3 minuty. Następnie wlać bulion, wrzucić liście rzodkiewek, zielony groszek.
Gotować całość jakieś 20-30 minut.
Po tym czasie zupę zmiksować dodając śmietanę (niekoniecznie) i posiekaną pietruszkę (niekoniecznie).
Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, maggi (wszystko wg. uznania).
Ps.
Zielony groszek z powodzeniem można zastąpić innym zielonym warzywem:
-roszponką,
-zielonym ogórkiem,
-kalarepą,
-szpinakiem,
-zieloną papryką, itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilovebake 26.10.2012 18:16
jakie polaczenie
artur7 26.10.2012 15:26
mniam lubie zupki
Kekerboom 26.10.2012 14:43
ciekawa zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak