Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZIELONA ZUPA Z BROKUŁÓW

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokóły 1 kg
ziemniaki 2 sztuki
seler 1 kawałek
marchew 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
pietruszka 1 natka
śmietana 15o ml
żółtko jajek 2 sztuki
woda 3 litry
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ZIELONA ZUPA Z BROKUŁÓW

Ziemniaki, marchew, seler obieramy, myjemy, rozdrabniamy, zalewamy w małym garnku
1 litrem wody i gotujemy 15 - 20 minut. Brokuły oczyszczamy, myjemy, dzielimy na małe różyczki, zalewamy 2 litrami wody w większym garnku (ok.5 l) i gotujemy przez 7 - 10 minut (tak, aby się nie rozgotowały). ¹⁄³ brokułów wyjmujemy z zupy i odkładamy. Pozostałe miksujemy. Do zmiksowanych brokułów wlewamy zawartość mniejszego garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz do smaku i gotujemy ok. 4 minuty.
Dodajemy odłożone i podzielone na mniejsze części brokuły, zagotowujemy i zestawiamy
z ognia. Zabielamy zmiksowaną z żółtkami śmietaną. Podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki i grzankami z żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 15.01.2012 15:47
super
octo 14.01.2012 19:54
uwielbiam brokuły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak