Zielona zupa krem ze szparagów i cukinii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • cukinia

    2 szt.
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • cebula

    1 mała szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • cząber

    szczypta
  • sok z cytryny

    do smaku
  • parmezan starty

    do posypania
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi myjemy, oczyszczamy i odcinamy stwardniałe końcówki i główki. Główki szparagów odkładamy na bok, a resztę szparagów kroimy na mniejsze kawałki.
Młode cukinie myjemy i kroimy w plastry.
Cebulę kroimy w kosteczkę.
Na oliwie szklimy cebulę, uważając by jej nie przypalić, bo zgorzknieje. Do zeszklonej cebuli dodajemy cukinie, posiekane ząbki czosnku i cząber, całość smażymy na niewielkim ogniu około 5 minut aż cukinia stanie się szklista.
Do garnka wlewamy około 1 litra wody, lekko solimy i zagotowujemy. Do gotującej się wody wrzucamy główki szparagów na około 2 minuty, aby zmiękły i wyjmujemy. Odkładamy na bok do przybrania zupy.
Resztę pokrojonych szparagów wrzucamy do wody i gotujemy około 10 minut, nie za długo, aby nie straciły pięknego zielonego koloru i się nie rozgotowały.
Do ugotowanych szparagów dodajemy podsmażone cukinie z cebulą, czosnkiem i cząbrem, a także posiekaną natkę pietruszki. Całość miksujemy blenderem na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę krem nalewamy do talerzy, posypujemy świeżo tartym parmezanem i przyozdabiamy główkami szparagów. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 12.05.2016 21:37
smacznie wygląda
ppaulina 29.08.2013 12:16
lubie zupki krem :)
Anna133 10.08.2013 09:51
musi być smaczna
mufinka79 15.05.2013 18:37
dziękuję ślicznie za miłe komentarze :)
aisoglam 15.05.2013 08:44
Przepięknie się prezentuje Twoja zupa. Rewelacja :)
idealme 14.05.2013 19:44
dodałabym serek topiony, ale i tak wygląda pysznie :)
Cranberry 14.05.2013 16:05
pychotka :)
JOANNA16 14.05.2013 15:31
musi być pyszna ta zupka
msmors 14.05.2013 13:23
takiej jeszcze nie jadłam
jozefinach 14.05.2013 12:48
Uwielbiam takie zupki. Zdrowo i mało kalorii.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat