Przepis i sposób przygotowania na: Zielona zupa krem ze szparagów i cukinii
Młode cukinie myjemy i kroimy w plastry.
Cebulę kroimy w kosteczkę.
Na oliwie szklimy cebulę, uważając by jej nie przypalić, bo zgorzknieje. Do zeszklonej cebuli dodajemy cukinie, posiekane ząbki czosnku i cząber, całość smażymy na niewielkim ogniu około 5 minut aż cukinia stanie się szklista.
Do garnka wlewamy około 1 litra wody, lekko solimy i zagotowujemy. Do gotującej się wody wrzucamy główki szparagów na około 2 minuty, aby zmiękły i wyjmujemy. Odkładamy na bok do przybrania zupy.
Resztę pokrojonych szparagów wrzucamy do wody i gotujemy około 10 minut, nie za długo, aby nie straciły pięknego zielonego koloru i się nie rozgotowały.
Do ugotowanych szparagów dodajemy podsmażone cukinie z cebulą, czosnkiem i cząbrem, a także posiekaną natkę pietruszki. Całość miksujemy blenderem na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę krem nalewamy do talerzy, posypujemy świeżo tartym parmezanem i przyozdabiamy główkami szparagów. Smacznego!