Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona tarta z kalafiorem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
margaryna 125 g
jajko 1
jogurt łyzki
sól
jajko 4 szt
jogurt 100 ml
sól
pieprz
pesto 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona tarta z kalafiorem

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo, odsączamy na sicie. Na stolnicę wsypuję mąkę, dodaję do niej sól, wbijam jajko i wrzucam margarynę. Zaczynam od siekania wszystkiego nożem, potem zagniatam ciasto rękami dodając jogurtu tyle ile zbierze ciasto - musi być elastyczne i gładkie. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim natłuszczoną formę na tartę. wkładam do lodówki na 30 min. Do miski wbijam kolejno jajka i roztrzepuję je trzepaczką. Dodaję jogurt, pesto bazyliowe, sól i pieprz i jeszcze raz dobrze rozbijam. Masę jajeczno - jogurtową wylewam na ciasto, na niej układam kalafiora. Piekę ok 40 min w 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 08.04.2013 21:36
dziekuję :)
Olga_SK 08.04.2013 20:18
pięknie wygląda!
dorota20w 08.04.2013 17:28
dziekuję :)
owca441 08.04.2013 17:18
ciekawa, ładna
Marta11 08.04.2013 16:40
fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak