Zielona tarta kiwi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka

    150 g
  • żółtko jajek

    1
  • cukier kryształ

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    80 g

Ponadto

  • kiwi

    5 szt
  • dżem morelowy

    250 g
  • śmietana 30%

    200 g
  • cukier waniliowy

    1 op
  • pistacje

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto przekładamy do miski, masło ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy 30 min w lodówce. Wałkujemy i wykładamy na natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 min na złoto w 180 st. Dżem zagotowujemy, smarujemy upieczone ciasto. Obieramy kiwi i kroimy na plasterki. Układamy na tarcie. Polewamy resztą dżemu. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem i dekorujemy tartę. Posypujemy siekanymi pistacjami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 12.04.2014 18:50
Ciekawie wygląda.
caralajna 12.04.2014 18:18
nooo fajne fajne :)
Pyszota 12.04.2014 16:47
wygląda super
Jusiaa 12.04.2014 15:53
Przepysznie wygląda :)
Jadwiga/Jaga85 12.04.2014 15:21
Bardzo fajna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat