Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona tarta

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dkg
margaryna 15 dkg
śmietana 12% 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
Nadzienie:
filet z kurczaka 250 g
por 1 szt
cukinia 1 szt
brokuł 1 szt
jajko 3 szt
śmietana 12% 150 g
Przyprawa curry orientalna Prymat
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona tarta

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny. Filet z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojonego w półplasterki pora, a kiedy zwiędnie, cukinię. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry, słodką i ostrą papryką. Brokuła podzielić na małe różyczki i wrzucić na kilka minut do osolonego wrzątku. Odcedzić i dodać do farszu. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę na tartę. Na ciasto wyłożyć farsz i zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną.
Krok 1 - Zielona tarta foto
2
Rozwałkować resztę ciasta i przykryć nim tartę. Boki skleić.
Krok 2 - Zielona tarta foto
3
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut. Smacznego :)
Krok 3 - Zielona tarta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 09.03.2014 19:36
smaczne danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak