Zielona rolada

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    450 g
  • masło roślinne

    2 łyżki
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • sól do smaku

    3 szczypty
  • pieprz

    3 szczypty
  • jajko

    4 sztuki
  • ser twarogowy

    300 g
  • łosoś wędzony plastry

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Następnie podsmażamy szpinak na patelni z masłem i z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Należy go podsmażać tak długo, aż nie będzie wodnisty. Następnie odstawiamy zieloną masę do przestygnięcia. Gdy ostygnie, dodajemy do niej żółtka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Wylewamy masę, która jest dość rzadka, na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary około 30 cm x 40cm) i pieczemy 15 minut w temperaturze 190°C. Upieczony i przestygnięty zielony placek kładziemy "do góry nogami" na folii spożywczej tak, aby spód wraz z papierem, na którym całość się piekła, znalazł się na górze. Następnie ostrożnie usuwamy papier. Blat smarujemy równomiernie serkiem zostawiając 2 centymetry wolnych brzegów. Na serku układamy plastry, najlepiej cienkie, wędzonego łososia. Następnie zwijamy tak jak roladę, wzdłuż dłuższego boku i ściśle okręcamy ją folią spożywczą. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
GOSIA18 05.11.2015 15:05
Bardzo smakowita
Wacław 05.11.2015 13:19
świetna przekąska :-)
VioletoweKucharzenie 05.11.2015 10:33
poproszę kawłeczek:-)
Wiesława1 05.11.2015 09:14
Bardzo lubimy i także robimy
Krystyna32 05.11.2015 08:21
wygląda pysznie
berys18 05.11.2015 07:37
wspaniała rolada
Krzysztof15 05.11.2015 06:25
super roladka
jagoda5913 05.11.2015 01:11
fajny pomysł
norweska20 04.11.2015 23:23
smakowita propozycja
Ada-Gaba 04.11.2015 22:15
wygląda wyśmienicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat