Zielona miętowa herbata z rozmarynem, limonką i miodem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    3 szklanki
  • mięta suszona

    1 łyżka
  • herbata zielona

    2 łyżki
  • limonka

    0,5 szt.
  • rozmaryn świeży

    2-3 gałązki
  • miód

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dzbanka wrzucamy liście herbaty i pokruszone liście mięty, limonkę pokrojoną na wąskie plastry i rozmaryn. Zalewamy bardzo gorącą wodą (wrzątkowi pozwólmy odstać przez minutę). Dodajemy miód i ostrożnie mieszamy całość do jego rozpuszczenia. Parzymy herbatkę przez 5-7 minut, po czym przelewamy przez małe sitko do szklanek, pozbywając się tym sposobem fusów. Do herbaty w szklankach dodajemy z dzbanka po gałązce rozmarynu i po równej liczbie kawałków limonki. Po 3 minutach herbatka jest gotowa do picia.
Local Foodie
Potrzebujemy: dzbanek o poj. 0,75-1 litr, szklanki, małe gęste sitko

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 10.07.2016 12:25
Wspaniałe orzeźwienie
foczka-ks 19.05.2016 19:41
ładny sposób podania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat