Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona miętowa herbata z rozmarynem, limonką i miodem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 3 szklanki
mięta suszona 1 łyżka
herbata zielona 2 łyżki
limonka 0,5 szt.
rozmaryn świeży 2-3 gałązki
miód 1-2 łyżki

Porada

Potrzebujemy: dzbanek o poj. 0,75-1 litr, szklanki, małe gęste sitko

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona miętowa herbata z rozmarynem, limonką i miodem

Do dzbanka wrzucamy liście herbaty i pokruszone liście mięty, limonkę pokrojoną na wąskie plastry i rozmaryn. Zalewamy bardzo gorącą wodą (wrzątkowi pozwólmy odstać przez minutę). Dodajemy miód i ostrożnie mieszamy całość do jego rozpuszczenia. Parzymy herbatkę przez 5-7 minut, po czym przelewamy przez małe sitko do szklanek, pozbywając się tym sposobem fusów. Do herbaty w szklankach dodajemy z dzbanka po gałązce rozmarynu i po równej liczbie kawałków limonki. Po 3 minutach herbatka jest gotowa do picia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 10.07.2016 12:25
Wspaniałe orzeźwienie
foczka-ks 19.05.2016 19:41
ładny sposób podania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak