Zielona mieszanka na zimę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groszek zielony

    200 gram
  • cukinia

    2 szt
  • fasolka szparagowa

    300 gram
  • brokuł

    400 gram
  • papryka zielona

    3 szt
  • groszek zielony

    300 strąki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zielona mieszanka na zimę foto
Groszek w strączkach myjemy i odcinamy ogonki (powinna być to specjalna odmiana groszku) wrzucamy na gotującą się wodę na około 8 minut (od zagotowania) wykładamy na sitko i natychmiast przelewamy zimną wodą, odkładamy na papierowe ręczniki aby odciekła woda.
Analogicznie postępujemy z kolejnymi warzywami, obróbka termiczna różni się jednak długością gotowania i tak:
groszek ołuskany gotujemy około 5 minut
Krok 2 - Zielona mieszanka na zimę foto
umytą i pokrojoną cukinię gotujemy około 2-3 minut
podzielony na różyczki brokuł i umyty gotujemy około 3 minut
Krok 3 - Zielona mieszanka na zimę foto
oczyszczoną, umytą i pokrojoną w paseczki paprykę gotujemy około 3 minut
oczyszczoną z ogonków, umytą i pokrojoną w około 2-3 cm fasolkę szparagową gotujemy około 8-10 minut.
Krok 4 - Zielona mieszanka na zimę foto
Wszystkie warzywa mieszamy razem i przekładamy do woreczków do mrożenia żywności i mrozimy.
Mieszanka świetnie nadaje się do ryżu, makaronu oraz zapiekanek.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iwi 19.07.2013 23:35
Super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat