Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona mieszanka na zimę

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groszek zielony 200 gram
cukinia 2 szt
fasolka szparagowa 300 gram
brokuł 400 gram
papryka zielona 3 szt
groszek zielony 300 strąki

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona mieszanka na zimę

Kroki postępowania

1
Groszek w strączkach myjemy i odcinamy ogonki (powinna być to specjalna odmiana groszku) wrzucamy na gotującą się wodę na około 8 minut (od zagotowania) wykładamy na sitko i natychmiast przelewamy zimną wodą, odkładamy na papierowe ręczniki aby odciekła woda.
Analogicznie postępujemy z kolejnymi warzywami, obróbka termiczna różni się jednak długością gotowania i tak:
groszek ołuskany gotujemy około 5 minut
Krok 1 - Zielona mieszanka na zimę foto
2
umytą i pokrojoną cukinię gotujemy około 2-3 minut
podzielony na różyczki brokuł i umyty gotujemy około 3 minut
Krok 2 - Zielona mieszanka na zimę foto
3
oczyszczoną, umytą i pokrojoną w paseczki paprykę gotujemy około 3 minut
oczyszczoną z ogonków, umytą i pokrojoną w około 2-3 cm fasolkę szparagową gotujemy około 8-10 minut.
Krok 3 - Zielona mieszanka na zimę foto
4
Wszystkie warzywa mieszamy razem i przekładamy do woreczków do mrożenia żywności i mrozimy.
Mieszanka świetnie nadaje się do ryżu, makaronu oraz zapiekanek.

Smacznego!
Krok 4 - Zielona mieszanka na zimę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwi 19.07.2013 23:35
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak