Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona karpatka

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1/2 kostki
woda 1 szklanka
sól szczypta
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
zielony barwnik opcjonalnie

Krem

mleko 1/2 litra
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 1/2 kostki
aromat migdałowy
biała czekolada do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona karpatka

Kroki postępowania

1
Ciasto: margarynę przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy. Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 1 - Zielona karpatka foto
2
Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając,aż do skończenia jajek,pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia oraz dodajemy zielony barwnik tyle aby uzyskać pożądany przez nas efekt i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 23/35 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej.
Krok 2 - Zielona karpatka foto
3
Krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku migdałowego.Kremem przekładamy placki studzimy.
Krok 3 - Zielona karpatka foto
4
Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto.
Krok 4 - Zielona karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 04.05.2015 18:47
jak wiosennie.Super
AgaS10 04.05.2015 08:35
wygląda jak krem podany na sałacie:)
tomek18 03.05.2015 21:17
wygląda nieziemsko:) mniam
bietka 03.05.2015 14:13
pomysłowa ta karpatka :)
Ola1984 03.05.2015 13:03
Takiej karpatki jeszcze nie jadłam, fajny pomysł.
Aleksandra/Olcia 03.05.2015 12:49
świetnie to wymyśliłaś
jagoda5913 03.05.2015 12:48
Ciekawe ciasto
Ola1young 03.05.2015 12:23
apetyczne ciacho
Janina 03.05.2015 11:01
Ciekawie wygląda;)
Maridka19 03.05.2015 10:38
Super pomysł
Edith85 03.05.2015 10:14
rewelacyjnie to wyglada
Agnieszka-87-25 03.05.2015 09:36
całkiem fajna!
Renata9 03.05.2015 09:08
Rewelacyjna karpatka :-)
Wafelek2601 03.05.2015 08:26
Fajnie wygląda
Krzysztof15 03.05.2015 08:24
wyglada apetycznie
tytka 03.05.2015 00:14
ciekawie wygląda
Pietruszka 02.05.2015 23:04
fajne wygląda
monikaT83 02.05.2015 22:45
kolejny pomysłowy wypiek:) i jaki piękny!
mirosława4 02.05.2015 22:43
myślałam że jest to ciasto ze szpinakiem :) bardzo pmysłowe
dollce 02.05.2015 22:07
Smakowita :)
Gracer 02.05.2015 21:39
wiosenne ciasto
Hrabina w kuchni 02.05.2015 21:36
Fantastyczna :)
ada.la 02.05.2015 21:30
super pomysł
Kuchnia Marty 02.05.2015 21:28
super pomysł! idealnie komponuje się z piękną majową zielenią :) Uwielbiam karpatkę
monika141 02.05.2015 21:25
Fajnie wygląda to ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak