Zielona karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • margaryna

    1/2 kostki
  • woda

    1 szklanka
  • sól

    szczypta
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • zielony barwnik

    opcjonalnie

Krem

  • mleko

    1/2 litra
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    1/2 kostki
  • aromat migdałowy

  • biała czekolada

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zielona karpatka foto
Ciasto: margarynę przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy. Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2 - Zielona karpatka foto
Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając,aż do skończenia jajek,pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia oraz dodajemy zielony barwnik tyle aby uzyskać pożądany przez nas efekt i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 23/35 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej.
Krok 3 - Zielona karpatka foto
Krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku migdałowego.Kremem przekładamy placki studzimy.
Krok 4 - Zielona karpatka foto
Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 04.05.2015 18:47
jak wiosennie.Super
AgaS10 04.05.2015 08:35
wygląda jak krem podany na sałacie:)
tomek18 03.05.2015 21:17
wygląda nieziemsko:) mniam
bietka 03.05.2015 14:13
pomysłowa ta karpatka :)
Ola1984 03.05.2015 13:03
Takiej karpatki jeszcze nie jadłam, fajny pomysł.
Aleksandra/Olcia 03.05.2015 12:49
świetnie to wymyśliłaś
jagoda5913 03.05.2015 12:48
Ciekawe ciasto
Ola1young 03.05.2015 12:23
apetyczne ciacho
Janina 03.05.2015 11:01
Ciekawie wygląda;)
Maridka19 03.05.2015 10:38
Super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat