Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziarnisty chlebek z rodzynkami i posmakiem sezamu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 650 g
mąka orkiszowa typ 2000 350 g
siemię lniane 3 łyżki
słonecznik łuskany 3 łyżki
płatki owsiane 3 łyżki
rodzynki królewskie 200 g
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
olej sezamowy 1 łyżka
woda letnia 1 litr

Porada

To mój kolejny domowy chlebek pieczony z ziarnami z dodatkiem oleju sezamowego oraz z rodzynkami królewskimi. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on przeznaczony do poczęstowania. Wiem, że bardzo smakował.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziarnisty chlebek z rodzynkami i posmakiem sezamu

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę krupczatkę oraz orkiszową typ 2000, wymieszać.
Krok 1 - Ziarnisty chlebek z rodzynkami i posmakiem sezamu foto
2
Dosypać siemię lniane, słonecznik łuskany i płatki owsiane, ponownie wymieszać.
Krok 2 - Ziarnisty chlebek z rodzynkami i posmakiem sezamu foto
3
Wsypać rodzynki królewskie, wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 3 - Ziarnisty chlebek z rodzynkami i posmakiem sezamu foto
4
Wsypać sól kuchenną, za każdym razem mieszać.
Krok 4 - Ziarnisty chlebek z rodzynkami i posmakiem sezamu foto
5
Dosypać cukier biały i znowu wymieszać.
Krok 5 - Ziarnisty chlebek z rodzynkami i posmakiem sezamu foto
6
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do pozostałych składników, wymieszać dokładnie.
Krok 6 - Ziarnisty chlebek z rodzynkami i posmakiem sezamu foto
7
Wlać olej sezamowy, wymieszać.
Krok 7 - Ziarnisty chlebek z rodzynkami i posmakiem sezamu foto
8
Na końcu wlać letnią wodę.
Krok 8 - Ziarnisty chlebek z rodzynkami i posmakiem sezamu foto
9
Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut.
Krok 9 - Ziarnisty chlebek z rodzynkami i posmakiem sezamu foto
10
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na 20 minut.
Krok 10 - Ziarnisty chlebek z rodzynkami i posmakiem sezamu foto
11
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 11 - Ziarnisty chlebek z rodzynkami i posmakiem sezamu foto
12
Upieczone chlebki wystudzić na kratce. Smacznego !
Krok 12 - Ziarnisty chlebek z rodzynkami i posmakiem sezamu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 08.11.2016 00:49
super przepis
magdow 07.11.2016 23:08
apetyczny przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak