Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziarna kawy w czekoladzie

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty 180 gram
czekolada gorzka 200 gram
serek waniliowy 100 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczka
orzechy włoskie 50 gram
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczka
woda 1 łyżka
cukier puder do smaku
olej 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziarna kawy w czekoladzie

Kroki postępowania

1
Biszkopty i orzechy zmiksować na sypko.
Krok 1 - Ziarna kawy w czekoladzie foto
2
100 gram czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
Krok 2 - Ziarna kawy w czekoladzie foto
3
Do biszkoptów dodać serek, cukier z wanilią, roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody.
Krok 3 - Ziarna kawy w czekoladzie foto
4
Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Jeśli masa jest zbyt twarda dodać więcej serka. Formować małe kulki, delikatnie je spłaszczyć i za pomocą wykałaczki robić pośrodku wgłębienie imitujące ziarno kawy. Wstawić do lodówki.
Krok 4 - Ziarna kawy w czekoladzie foto
5
Czekoladę (100 g) rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać. W przestudzonej polewie maczać trufelki i układać je na papierze do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki.
Krok 5 - Ziarna kawy w czekoladzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 02.10.2013 11:35
super wyglądają
KasiaK90 07.05.2013 14:10
rewelacyjne!!
Mysiunia 22.11.2012 20:12
świetny pomysł i super efekt :)
ilovebake 22.10.2012 20:37
swietne
ilovebake 22.10.2012 20:37
swietne
sylwia / sytofala 22.10.2012 20:27
super pomysł :) urzeka
SmacznaPyza 22.10.2012 19:30
bardzo ciekawa forma - zgapię sobie :)
Mati13 22.10.2012 19:12
apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak