Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żelowe wiśnie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiśnie bez pestek 1 kilogram
cukier 1 szklanka
mączka ziemniaczana 2 łyżki
woda 1/2 szklanka
sok z wiśni 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Żelowe wiśnie

Wiśnie myjemy na durszlaku odcedzamy i drylujemy,sprawdzamy czy nie ma "lokarorów". Wkładamy do garnka ,dodajemy szklankę soku z wiśni , zasypujemy wszystko cukrem i gotujemy. Wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy mączkę ziemniaczaną dobrze mieszamy, do gotujących się wiśni wlewamy wodę z mączką i mieszamy , aż zgęstnieje . Gorące przekładamy do słoiczków dobrze zakręcamy i ustawiamy do góry dnem .Kiedy na dworze już buro i ponuro mamy wspaniały dodatek do budyniu,naleśników ,ciast lub podjadamy prosto ze słoiczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 25.11.2013 18:12
ale smakują takie wiśnie, zwłaszcza w zimie
gosia561 25.11.2013 13:40
ale to smaczne
6zer
6zer 25.11.2013 13:12
idealna na zimne wieczory
bogusia19 25.11.2013 11:57
smacznie wygląda
sanielcia 25.11.2013 11:44
Bardzo fajne na zimę do deserów :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak