Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żelatynowe bańki- dekoracja do ciast i deserów

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda zimna 8 łyżeczek
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Żelatynowe bańki- dekoracja do ciast i deserów

Kroki postępowania

1
Małe baloniki musimy nadmuchać, następnie spuszczamy powietrze do momentu uzyskania pożądanej wielkości. Dobrze zawiązujemy. Wbijamy wykałaczkę w poprzek miejsca za supełkiem. Jak widać na zdjęciu na niektórych balonikach robi się nieładna wypustka, która będzie widoczna na naszych bańkach. Dlatego najlepiej nadmuchać je maksymalnie a potem regulować wielkość. Nadmiar gumy powinien się rozciągnąć. Jeśli to nie nastąpi wybieramy inny.
Krok 1 - Żelatynowe bańki- dekoracja do ciast i deserów foto
2
Do odmierzonej ilości wody wsypujemy żelatynę. Dodajemy wybrany barwnik, może być w proszku, żelu lub płynie. Konsystencja nie ma znaczenia. Dodajemy niewielką ilość, wtedy bańki będą lekko przeźroczyste i ładniejsze. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Żelatynowe bańki- dekoracja do ciast i deserów foto
3
Kiedy żelatyna napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia. Możemy wstawić filiżankę do mikrofalówki na 20 sekund.
Krok 3 - Żelatynowe bańki- dekoracja do ciast i deserów foto
4
Czekamy chwilę, aż płynna żelatyna lekko przestygnie. Jeśli będzie za gorąca baloniki mogą nam popękać. Następnie zamaczamy jeden balonik, trzymając go za końcówkę z wykałaczką i obracamy, żeby dokładnie pokryć jego powierzchnię. Czynność możemy powtórzyć, bańka będzie wtedy sztywniejsza.
Krok 4 - Żelatynowe bańki- dekoracja do ciast i deserów foto
5
Balonik odwracamy do góry nogami aby nadmiar żelatyny nie zastygł na jego czubku. Będzie wtedy gładki i idealnie okrągły.
Krok 5 - Żelatynowe bańki- dekoracja do ciast i deserów foto
6
Wykałaczkę wbijamy w kawałek styropianu, jabłko lub coś, co utrzyma ciężar. Zostawiamy na około 12 godzin do wyschnięcia. Z podanej porcji powinno wyjść około 6-8 sztuk. Nie polecam robienia większej ilości od razu, ponieważ żelatyna szybko zastyga. Kiedy żelatynowe bańki dobrze wyschną, odcinamy końcówkę balonika i usuwamy delikatnie pozostałości.
Krok 6 - Żelatynowe bańki- dekoracja do ciast i deserów foto
7
Masa jest na tyle sztywna, że można ją ciąć nożyczkami. Dlatego wszelkie niedoskonałości możemy ładnie wyrównać. Jeśli nie dodamy barwnika bański będą przeźroczyste.
Krok 7 - Żelatynowe bańki- dekoracja do ciast i deserów foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 18.05.2017 10:52
fajny pomysł
ada.la 15.05.2017 20:33
fajny pomysł ale pracochłonny
Wiesława1 15.05.2017 17:42
świetna propozycja
sammakko 15.05.2017 12:06
Dziękuję :)
jagoda5913 14.05.2017 22:16
ciekawy pmysł
IKrakowianka 14.05.2017 22:12
rewelacyjny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak