Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żebroczka wiślańska

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
kasza jęczmienna 200 g
boczek 300 g
mleko 3,2% 500 ml
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żebroczka wiślańska

Kaszę gotujemy na sypko, odcedzamy.

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach (takie jak na placki ziemniaczane).

Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy z tłuszczu. Skwarki przekładamy na talerz a na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę.

Podgrzane mleko wlewamy do startych ziemniaków, mieszamy.

Do masy ziemniaczanej dodajemy wytopiony boczek, cebulę razem z tłuszczem, kaszę, roztarty z solą (1/2 łyżeczki) czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę.

Pieczemy 100-120 min w temperaturze 150°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 21.05.2017 14:27
wygląda apetycznie
adelajda 12.05.2017 18:02
ciekawy przepis
Mniam 12.05.2017 11:59
Nie jadłam, a wygląda na coś bardzo smacznego :)
Róża1 12.05.2017 11:41
ciekawa propozycja :-)
Madzai 12.05.2017 09:35
Pyszna propozycja !
IKrakowianka 11.05.2017 23:32
ciekawa propozycja
ilka01 11.05.2017 22:18
Pyszności..........
wwwiolka 11.05.2017 22:04
Bardzo fajny przepis.
dodi 11.05.2017 21:28
jadłam kiedyś tylko z ryzem, pychota
Marta1986 11.05.2017 19:26
pysznosci mniam
IZABELA29 11.05.2017 19:21
Musi fajnie smakowac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak