Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra z orenżadą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier kryształ 2/3 szklnki
olej rzepakowy 1 szklnka
mąka pszenna 3 szklanki
mąka pszenna 2 czubate łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
oranżada 1 szklanka
aromat rumowy kilka kropel
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra z orenżadą

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo 2/3 szklanki cukru.
Krok 1 - Zebra z orenżadą foto
2
Do ubitych białek z cukrem wbijamy żółtka. Mieszamy ponownie aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 2 - Zebra z orenżadą foto
3
Mąkę pszenną przesiewamy do jajecznej masy. Mieszamy stopniowo.
Krok 3 - Zebra z orenżadą foto
4
Wlewamy olej. Również mieszamy stopniowo.
Krok 4 - Zebra z orenżadą foto
5
Wlewamy oranżadę i mieszamy stopniowo. Wszystko stopniowo drewnianą łyżką.
Krok 5 - Zebra z orenżadą foto
6
Aby zabarwić na żółtawo ciasto, wsypujemy kurkumę.
Krok 6 - Zebra z orenżadą foto
7
Ciasto dzielimy na równe części. Do jednej dodajemy przesiane kakao. Następnie mieszamy wszystko delikatnie, drewnianą łyżką.
Krok 7 - Zebra z orenżadą foto
8
Na drugiej części ciasta dodajemy dwie łyżki przesianej mąki. Również mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Krok 8 - Zebra z orenżadą foto
9
Do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, wlewamy na samym środku formy po dwie łyżki ciasto jasnego i po dwie łyżki ciemnego ciasta. Rozlewamy naprzemiennie i tworzymy wzroki wykałaczką ciągnąc od samego środka do brzegu.
Krok 9 - Zebra z orenżadą foto
10
Ciasto pieczemy w 170 stopniach Celcjusza przez ok. 1 godzinę. Smarujemy nutellą i udekorujemy rodzynkami.
Krok 10 - Zebra z orenżadą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwiusia055 06.01.2014 20:04
ładnie wygląda
gusia1000 02.01.2014 21:46
Fajny wygląd.
ssylwiaa 30.12.2013 00:16
oooj dawno już je jadłam, pyszne jest ;)
Ilona_eS 29.12.2013 21:39
wygląda kuszaco:)
2milutka 29.12.2013 20:43
apetyczne znane i nieco już zapomniane ciasto
Kuchenka 29.12.2013 20:27
super ciacho
gibli 29.12.2013 20:18
ech, pamiętam te ciasto z dzieciństwa:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak