Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra z oranżadą

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier kryształ 15 dkg
cukier waniliowy 1 łyżka
olej 1 szkl
mąka tortowa 2 szkl
proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki
DODATKOWO:
kakao 3 łyżki
mąka 3 łyżki
oranżada 3/4 biała

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra z oranżadą

Kroki postępowania

1
Jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Cienkim strumykiem wlewamy do masy olej i oranżadę. Cały czas miksując dodajemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Zebra z oranżadą foto
2
Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mąkę, a do drugiej kakao. Mieszamy.
Krok 2 - Zebra z oranżadą foto
3
Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę nalewamy naprzemiennie po łyżce ciemnego i jasnego ciasta.
Krok 3 - Zebra z oranżadą foto
4
Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami jeszcze około 30 minut.
Krok 4 - Zebra z oranżadą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 05.03.2014 15:28
bardzo dobra
RenataZ-et 09.02.2014 20:41
ciekawy pomysł na pyszne ciasto :)
IKrakowianka 08.02.2014 20:25
wspaniała propozycja
caralajna 06.02.2014 18:33
idealny wzorek wyszedł :)
kate.500 05.02.2014 08:27
super wyglada
Alex_M 17.01.2014 11:58
fajna babka :)
Katarzyna/kate1980 16.01.2014 21:39
ciekawy przepis
Mysiunia 16.01.2014 19:44
bardzo lubię to ciasto :)
Monika58 16.01.2014 18:15
świetna - prawdziwa zeberka ):
nogawkuchni 16.01.2014 17:59
Bardzo lubię to ciasto,świetne i do kawy i do mleka,smakowicie się u Ciebie prezentuje.
Róża1 16.01.2014 17:45
pyszne ciasto i bardzo efektowne:-)
Cranberry 16.01.2014 16:55
prosty i pyszny placek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak