Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra pomarańczowo-kawowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 dużych
cukier drobny 1 szkl.
napój gazowany pomarańczowy 1 szkl.
olej roślinny 1 szkl.
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
mąka pszenna 3 szkl. + 3 łyżki
kakao 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
skórka pomarańczowa otarta do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra pomarańczowo-kawowa

Kroki postępowania

1
Jajka z cukrem i solą ubić na puszystą masę.
Krok 1 - Zebra pomarańczowo-kawowa foto
2
Dolać napój pomarańczowy oraz olej.
Krok 2 - Zebra pomarańczowo-kawowa foto
3
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Krok 3 - Zebra pomarańczowo-kawowa foto
4
Ciasto podzielić na połowę. Do jednej części wmieszać startą skórkę pomarańczową oraz mąkę.
Krok 4 - Zebra pomarańczowo-kawowa foto
5
Do pozostałego ciasta dosypać kakao połączone z kawą rozpuszczalną. Zmiksować dokładnie.
Krok 5 - Zebra pomarańczowo-kawowa foto
6
Porcje ciasta nalewać naprzemiennie na środek natłuszczonej foremki posypanej bułką tartą. Można ciasto przygotować w formie o dowolnym kształcie. Ja skorzystałam z kilku małych jednorazowych keksówek.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec 20 minut, następnie zwiększyć temp. do 170*C i piec kolejne 25 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Krok 6 - Zebra pomarańczowo-kawowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iPhone6 12.12.2015 13:27
Ale kolor.
Habibi 11.12.2015 22:07
Pomarańczowy napój + starta skórka pomarańczowa zrobiła swoje :)
Habibi 11.12.2015 22:06
Koniecznie spróbuj, nadaje ciekawego smaku :)
Wiesława1 09.12.2015 17:27
Świetna propozycja
Mama niejadka 09.12.2015 15:54
Ślicznie wygląda
Pani Domu 09.12.2015 14:22
pięknie wyszła
ania2610 09.12.2015 12:45
pięknie wyszła, świetny kolor - z napojem gazowanym pomarańczowym jeszcze nie robiłam
Habibi 09.12.2015 12:34
wg mnie jedyną tajemnicą wzorków jest cierpliwość ;) ja zazwyczaj się spieszę i nie zawsze wychodzi ładnie ;)
msmariusz 08.12.2015 21:41
smakowite, mniam
kloruś 08.12.2015 20:42
chętnie bym skosztowała!
wwwiolka 08.12.2015 19:34
Bardzo fajny przepis.
Kasnaj 08.12.2015 19:32
bardzo fajnie wygląda
KAROLLA87 08.12.2015 19:13
Rewelacyjny kolor:)
Bernadeta1 08.12.2015 19:07
Wyszła rewelacyjnie i na pewno pyszna. Mi nigdy nie wychodzi ładny wzorek
2milutka 08.12.2015 17:51
Jak ślicznie wyszla
mirosława4 08.12.2015 17:26
piękny kolor
agnieszka214 08.12.2015 16:28
Bardzo fajnie wyszło
sliwka 08.12.2015 16:07
Piękna pychota;))
pestka 08.12.2015 15:55
smaczny deser
slodkieniebo 08.12.2015 15:49
piękny kolor !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak