Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra lżejsza od puchu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko skondensowane niesłodzone 500 ml
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
mocny napar z kawy rozpuszcz. 100 ml
wiśniówka 100 ml
galaretka owocowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra lżejsza od puchu

Galaretki rozpuszczamy w trzech miskach, w szklance wody każdą. Mleko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach ok. 10 minut tak, żeby powstał puch i aby mleko potroiło swoją objętość. Mleko dzielimy na 3 części i każdą z nich wlewamy do 1 galaretki. Miksujemy kolejno galaretki z mlekiem ok. 5 minut każdą (na najwyższych obrotach).
W wersji z biszkoptami: mieszamy napar kawowy z wiśniówką, nasączmy nim ciastka. Dno oraz boki naczynia/tortownicy wykładamy biszkoptami.
Masy galaretkowe wylewamy na przemian (po około 5 dużych łyżek każdej).
Utworzy się w ten sposób kolorowa zebra.
Wkładamy deser do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż całkowicie stężeje.
Podajemy zimny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 10.09.2011 17:51
wygląda pysznie
parysek10 10.09.2011 17:51
wygląda pysznie
parysek10 10.09.2011 17:51
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak