Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra dietetyczna

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 2 szklanki
otręby pszenne 1 szklanka
olej rzepakowy 1/2 szklanki
woda gazowana 1 szklanka
cukier trzcinowy 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Porada

Zebrę można posypać cukrem pudrem. Można też dodać wiecej cukru do środka ciasta.

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra dietetyczna

Kroki postępowania

1

Białka ubić z cukrem. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać.

Krok 1 - Zebra dietetyczna foto
2

Zmniejszyć obroty miksera. Dodać mąkę, otręby i proszek do pieczenia. Później wodę i olej.

Krok 2 - Zebra dietetyczna foto
3

Ciasto podzielić na pół. Do jednej dodać kakao.

Krok 3 - Zebra dietetyczna foto
4

Do blachy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakładać naprzemiennie raz białą, a raz czarną warstwę ciasta tak, aby powstała zebra. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut - do tzw. suchego patyczka.

Krok 4 - Zebra dietetyczna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 26.10.2014 15:39
ciekawy pomysł z tymi otrębami
Ela15 14.10.2014 19:17
fajny przepis
caralajna 05.10.2014 07:00
lubię razowe ciasta, fajny pomysł
Monika-twin 04.10.2014 21:42
Fajne ciasto
misia53 04.10.2014 21:06
zebra jest pyszna a Twoja otrębami troszkę wzbogacona - no fajna!
mimi 04.10.2014 20:45
pyszne ciasto
Konczi 04.10.2014 20:36
fajnie wygląda
halina17 04.10.2014 18:44
Dobry przepis.
monikalangier 04.10.2014 18:42
Ciekawy deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak